REVIEW

Review: Mountains May Depart (dvd)

Jan Luijsterburg | 27 september 2016 | Fotografie Fabrikant

De wereld verandert en mensen veranderen mee. In China gaat dat snel, waarschijnlijk sneller dan elders. Vanaf 1999 zien we een gezin ontstaan en uiteenvallen in een totaal veranderende omgeving. Keuzes worden gebaseerd op geld, en dat pakt niet altijd gelukkig uit. Indrukwekkend statement van Jia Zhang-ke.

De film bestaat uit drie episodes die spelen in de jaren 1999, 2014 en 2025. Het beeldformaat wordt per deel steeds breder, van 4:3 via 16:9 naar cinemascope, 1:2,35. In 1999 is Tao een verlegen jonge vrouw, die moet kiezen tussen twee mannen die haar leuk vinden: een sympathieke mijnwerker en de patserige ondernemer Zhang. Geld wint altijd, en het zoontje krijgt van zijn vader ‘Dollar’ als voornaam.

Als na een derde van de film alsnog de titel in beeld verschenen is zijn Zhang en Tao gescheiden en woont Dollar bij zijn vader in Shanghai. De zakelijk geslaagde Tao helpt de zieke mijnwerker financieel, maar ze houden afstand. Een begrafenis zorgt voor een tijdelijke hereniging van moeder en zoon, maar ook die kloof is diep.

In het laatste deel van de film staat de zoon centraal. Hij is inmiddels met zijn vader en stiefmoeder naar Australië verhuisd. Chinees wil hij niet meer praten, hij doet zelfs alsof hij het niet meer verstaat. Een verwende, tegendraadse jonge man die volledig ontspoord is in het leven.

Wie eerdere films van Jia Zhang-ke zag, zoals het prachtige Still Life, weet dat hij geen optimistisch beeld heeft over de ontwikkeling van zijn land. Dat blijkt ook weer uit zijn nieuwste film. De gebeurtenissen en de ontwikkeling van de personages is duidelijk ondergeschikt aan de politieke boodschap: de razendsnelle economische ontwikkeling van China brengt vooral veel ellende.

Aanvullende gegevens

China, 2015
Speelduur: 125 minuten
Regie en scenario: Jia Zhang-ke
Camera: Nelson Lik-wai Yu
Productie: Shozo Ichiyama
Montage: Matthieu Laclau
Art direction: Liu Qiang
Muziek: Hanno Yoshihiro
Met: Zhao Tao, Lian Yindong, Zhang Yi
Uitgave: Cinemien www.cinemien.nl


EDITORS' CHOICE