ARTIKEL

Accessoires

Er bestaan meerdere redenen waarom de accessoire industrie altijd op volle toeren draait.

Ten eerste moeten platenspelers liefst zo goedkoop mogelijk de fabriek verlaten en elk accessoire maakt de productie duurder. Fabrikanten moeten het hoofd bieden aan de concurrentie en zullen liefst op alles besparen. Ten tweede is een accessoire fabrikant gespecialiseerd in het maken van bepaalde onderdelen en kan dat vaak beter en voordeliger. De markt, op zoek naar verbeteringen van het aangeschafte apparaat, grijpt gretig naar de geboden hulpmiddelen. Laten we er eens een paar onder de loep nemen. 

Hoe werkt een platenspeler? (c) Xingo
Accessoires zijn leuk, belangrijk en soms erg duur

De platenpuck drukt de plaat stevig tegen het plateau door zijn zware gewicht of door een klem te vormen om de spindel. Het betere contact tussen plaat en plateau voorkomt resonanties en zorgt voor minder ongewenste bewegingen. Nadeel van een zware puck is dat het lager zwaarder wordt belast en dat kan tot rumble leiden.

De mat is een ander accessoire. Wie de moeite neemt de platenspeler eens uit te rusten met diverse matten, zal verbaasd staan over de verschillen in klank. Het minst geschikt is meestal de geribbelde rubber mat. Liever zien de meeste mensen geen mat, een vilten mat of een kurkenmat. Vroeger waren er veel matten op de markt die hielpen om de statische elektriciteit of te voeren waar een LP altijd last van heeft. Dat komt door de wrijving tussen vinyl en lucht.  

Hoe werkt een platenspeler? (c) Xingo
De puck

Van grote invloed op de totale kwaliteit van de weergave van een plaat is, hoe schoon en onbekrast is het oppervlak van het vinyl. Aan krassen valt niets meer te doen, aan stof of ander vuil wel. De eenvoudigste schoonmaakmiddelen zijn een doekje of een borstel. Een doekje is af te raden, vaak wrijft het vuil juist dieper in de groef. Wie verder wil komt terecht bij platenwassers. Machines die vloeistof over de plaat verspreiden, tot in de groef borstelen en de dure types zuigen de vervuilde vloeistof weg. Met handmachines droogt de plaat in een rekje. De resultaten van de dure platenwassers zijn spectaculair, helaas de prijs ook. Wie waarde hecht aan zijn vinyl en een kostbare collectie bezit, zou zeker een vorm van platenwassen moeten overwegen. Naast de plaat moet ook de naald schoon zijn. Borsteltjes en vloeistof zijn leverbaar en effectief.

Hoe werkt een platenspeler? (c) Xingo
Een platenwasmachine (onderste plateau)

 

Noot van de redactie
Het is nooit de bedoeling geweest met het bovenstaande compleet te zijn, De tekst is bestemd om een lezer die geen ervaring heeft met platenspelers inzicht te geven in de basistechniek en begrippen. Aanvullingen, suggesties en opmerkingen gericht aan de auteur zijn van harte welkom en zullen waar mogelijk in de tekst worden verwerkt.


EDITORS' CHOICE