ARTIKEL

Chassis

Het chassis van een platenspeler is noodzakelijk om alle onderdelen samen te voegen. In het verleden bestonden er geen open chassis.

Hoe werkt een platenspeler? (c) Xingo
Een draaitafel of platenspeler die aan een muur gemonteerd is

De meest elementaire vorm is een houten of kunststofbak waarop en waarin alle onderdelen die genoemd zijn worden gemonteerd. Naarmate de kwaliteit van de spelers beter werd, ontstond de behoefte om de motor te isoleren van het plateau en de arm. En men wilde voorkomen dat contactgeluiden, dus geluiden die niet worden overgedragen via de lucht maar doordat het chassis iets aanraakt, geëlimineerd worden. Daar vallen ook de geluiden onder die de motor maakt. De eerste aanzet was het ontwerpen van een subchassis. Het subchassis kunt u zich voorstellen als een plaat van hout of metaal waar alleen het plateau en de arm aan bevestigd zijn. De bevestiging van de arm kan ten opzichte van het plateau niet bewegen. Los in de kast treffen we een motor aan. Het subchassis wordt meestal opgehangen aan veren, maar kan ook op rubber steunen. Nog steeds gebruikten we een dichte sokkel (zeg maar de voet waarop de draaitafel gemonteerd is).

Hoe werkt een platenspeler? (c) Xingo
Alle zichtbare onderdelen van een draaitafel, met een subchassis

Er zijn drie redenen aan te wijzen waarom een volledig open chassis is ontworpen:

  1. het nog verder bestrijden van contactgeluiden en geluid uit de motor
  2. de productie is eenvoudiger als er geen kast gemaakt hoeft te worden en
  3. het “designaspect”. Open spelers ogen goed en vormen soms kunstobjecten op zich.

Een platenspeler die een open chassis heeft, bestaat uit een enkele plaat waarop het plateau gemonteerd is en de arm. De motor staat vaak naast de speler los op een plank. Het chassis zelf zet men op voeten, veelal met een rubber demping of op spikes. Wie verder gaat plaatst het chassis met arm en plateau op een tweede chassis. De sandwich is nog beter in staat om storende geluiden te voorkomen. Belangrijk is de stijfheid van het chassis. Het plateau dat op een as in een lager draait mag geen millimeter kunnen bewegen ten opzichte van het lager van de pick-up arm. Vandaar dat een modern chassis veelal bestaat uit een dikke plaat MDF of een dikke plaat acrylaat.

Hoe werkt een platenspeler? (c) Xingo
Linksboven de snaar, rechts de arm en in het midden het massieve plateau


EDITORS' CHOICE