ARTIKEL

Nederpop

Wat ik vind van de huidige Nederpop? Er wordt veels moois gemaakt. Maar die teksten van Bløf, daar snap ik eerlijk gezegd meestal niets van. Wat Borsato doet kan ik dan wel weer waarderen. Hij was de eerste die Nederlands zong op een internationale manier. Wat wij deden met Doe Maar, Toontje Lager en Het Goede Doel was heel anders. Dat waren geen goede stemmen. Borsato heeft de stem wel. Hij heeft internationale allure en een behoorlijk steentje bijgedragen aan de Nederpop. Al is hij in mijn definitie geen echte popmuzikant omdat hij geen eigen liedjes speelt en dus ook nooit zijn eigen ziel bloot kan leggen. Daardoor raakt hij me niet als zanger, maar wel als mens. Guus Meeuwis vind ik ook goed. En veel rappers zijn goed bezig.

Ernst Jansz
(Foto: Jaap Reedijk)


Jack Poels
Wat me meer raakt zijn artiesten met een verhaal, iemand als Gerard van Maasakkers, die vertelt uit zijn eigen leven, en zeker iemand als Jack Poels, een ontzettend groot talent. Vooral de plaat Holland-Amerika Lijn die hij met Leon Giessen maakte, is fantastisch. Het nummer Morgen Komt Ze Terug kan ik wel twintig keer achter elkaar horen. Dat heb ik normaal gesproken alleen met Dylan. Laatst had ik dat weer met zijn Red River Shore, afkomstig van de bootleg Tell Tale Signs. Heb ik dagen achter elkaar gedraaid, dat nummer.


Installatie
Ik luister thuis maar weinig muziek. Heb in mijn huis niet eens een installatie, alleen een radiootje met cd-speler van mijn vrouw. In de studio en in de auto heb ik wel een installatie. Dat zijn ook de enige plekken waar ik kritisch op geluid ben. Ik zit vaker achter de piano. Op dit moment zit er een vierde roman in de pen, over de periode Brabant tot aan Doe Maar. Grote kans dat er ook een soundtrack bij komt. Ben ook bezig met het vertalen van Dylan-songs. Wie weet rolt daar ooit iets uit. Het is enorm tijdrovend en luistert erg nauw. Ik heb eerder al een lied van hem vertaald, Tomorrow’s Such a Long Time (Huiswaarts), daar ben ik maanden mee zoet geweest. Er zijn vertalingen van Dylan verschenen van Bindervoet en Henkes, maar die vind ik verschrikkelijk. Het zijn duidelijk geen popmusici, de juiste emotie ontbreekt.

EDITORS' CHOICE