Tot slot

Bert Dekker | 08 november 2007 | Leema Acoustics

Beide componenten leggen gewicht in de schaal. Het aanzienlijke fysieke gewicht van de combinatie die in totaal ongeveer 32 kilogram weegt is zeer zeker representatief voor het prestatieniveau ervan. Zowel de Antila als de Tucana dragen beiden dezelfde signatuur, een duidelijk teken dat de ontwerpers voor beide apparaten dezelfde ontwerptechnische en muzikale principes hanteren.

De Antila veegt wat mij betreft de vloer aan met iedereen die stelt dat er op het 16 bits/44khz digitale PCM-vlak geen ontwikkelingen meer plaatsvinden. Het revolutionaire DAC ontwerp zorgt voor een verregaande verfijning van signaal, hetgeen resulteert in een fenomenaal stabiele opbouw van het beeld, een enorm dynamisch contrast, een extreem lage noisefloor en het absoluut ontbreken van enige scherpte in het hoog. Digitale artefacten zijn nergens in het tonale spectrum te herkennen. Dit resulteert in een vloeiende, natuurlijke weergave waarin de klankkleur van stemmen en instrumenten op generlei wijze geweld wordt aangedaan.

Het goede nieuws wordt alleen nog maar beter als de Tucana gaat meezingen in het geheel. De richting die de Antila aanduidt wordt met succes gevolgd door de Tucana.

Deze geslaagde combinatie resulteert in een set waarbij het accent sterk ligt sterk op (tonale) natuurlijkheid, snelheid en kracht. Het sterkste punt is wat mij betreft het vrijwel holografische beeld dat het systeem weet te projecteren. Tot nu toe heb ik geen combinatie in deze prijsklasse gehoord die in staat is zo een fenomenaal stabiel stereobeeld te reproduceren in zowel breedte, diepte als ook hoogte.

Alweer blijkt de BBC een goede leerschool te zijn voor technici die het als een uitdaging zien om audioapparatuur te ontwerpen die voldoet aan de strenge eisen die een natuurgetrouwe muzikale weergave stellen aan de elektronica. Wat mij betreft hebben Lee Taylor en Mallory Nicholls al meteen bij de introductie van hun eerste elektronicaontwerpen een statement van formaat neergezet. Een statement dat hoge verwachtingen wekt ten aanzien van toekomstige ontwerpen. Wat mij betreft zijn de Antila en de Tucana de verrassing van 2007. Zij horen wat mij betreft bovenaan de shortlist te staan van iedereen die in op zoek is naar een hoogwaardige cd-speler en versterkercombinatie in de prijsklasse van om en nabij de 10.000 euro.

 

Gebruikte Hardware: 

Componenten

  • ProAc Studio 150 luidsprekers

Netsnoeren:

  • Siltech SPX 30 Classic Mk II voor de Tucana versterker
  • Siltech Ruby Hill voor de Antila CD-speler

Interlinks:

  • Tara Labs RSC Air3 Mk II
  • Siltech SQ-88
  • Harmonic Tech Pro Silway II

Ls kabel

  • MIT 2 BiAmp modificatie.

Overig

  • Target Stand Vibrapod dempers

EDITORS' CHOICE