Leema Tucana en Antila

Bert Dekker | 08 november 2007 | Leema Acoustics

Ondanks dat het merk Engelse merk Leema Acoustics binnenkort haar 10-jarig jubileum viert is het vreemd te constateren dat dit merk op het Europese vasteland nauwelijks enige bekendheid geniet. Niet zo vreemd zou je bijna gaan denken daar de markt van de betere consumentenelektronica toch al behoorlijk verzadigd lijkt te zijn.

Toch heeft dit Monitor Audio, de Nederlandse importeur van ondermeer Monitor Audio, Roksan, Transrotor en Taralabs er niet van weerhouden Leema Acoustics in haar assortiment op te nemen. Dat dit een wijze beslissing is mag blijken uit deze bespreking van de Leema Acoustics Tucana geïntegreerde versterker en de Antila cd-speler.

Leema Antila

Op het Europese vasteland is het merk nog nauwelijks bekend. In Engeland staat Leema Acoustics echter al een tijd bekend om haar luidsprekers waarvan de Xen en de Xavier de bekendste zijn. Van de Xen bestaat ook een actieve versie. Het assortiment luidsprekers wordt verder nog aangevuld met een subwoofer, de SPLX. Pas recentelijk hebben Lee Taylor en Mallory Nichols van LeeMa besloten om de range kwaliteitsluidsprekers uit te breiden met hoogwaardige elektronica. Beide heren hebben hun wortels liggen bij de BBC, waar ze veel ervaring opgedaan hebben met opname- en geluidstechniek.

Leema

Het verleden toont aan dat de BBC werkvloer een goede voedingsbodem vormt voor succesvolle ontwerpen. Denk aan de legendarische Rogers LS 3/5A die oorspronkelijk als monitor luidspreker in de BBC-studio’s diende. Deze succesvolle luidspreker heeft ontegenzeggelijk de basis gevormd voor veel andere hoogwaardige weergevers. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen nu blijkt dat de grondleggers van Leema ook uit de BBC stal komen.


EDITORS' CHOICE