De Tucana geïntegreerde versterker

Bert Dekker | 08 november 2007 | Leema Acoustics | Importeur: GVR Audio Import BV

De Leema range versterkers omvat vier verschillende typen, te weten de Tucana geïntegreerde versterker, de Cygnus voorversterker, de Hydra eindversterker en de Corvus center channel versterker.

Leema Tucana

De geteste geïntegreerde Tucana versterker kan het hart vormen van een hoogwaardig twee-kanaals systeem, maar ook dienst doen in een multichannel systeem. Als men voor de laatste optie kiest is het apparaat middels een uitgekiend link systeem (LIPS- Leema Intelligent Protocol System) te integreren in een full-multichannel systeem, gecombineerd met de Corvus center channel versterker en een extra Hydra versterker voor de overige kanalen. Met LIPS kunnen de verschillende componenten ‘intelligent’ worden aangestuurd en geconfigureerd. De persoonlijke instellingen van ieder component en elke situatie kan worden opgeslagen. Dankzij LIPS ‘begrijpt’ het systeem wat men ermee wil doen. De bediening ervan is uitermate eenvoudig. Druk op de Play-toets van de CD-speler en de Tucana-versterker schakelt in. Kies de AV-ingang van de Tucana en alle relevante Home Theater-componenten schakelen in en met de juiste instellingen. Dankzij LIPS is ook de combinatie van een Antila cd-speler met een Hydra eindversterker mogelijk. Het volume van de Hydra wordt dan geregeld door de Antila cd-speler!....veel korter kan de signaalweg niet worden.

In mijn luisterruimte echter gaat de Tucana twee luidsprekers aansturen en vormt daarmee het hart van mijn stereosysteem. Met 180 Watt bij 8 ohm en 260 Watt bij 4 ohm moet het geen enkele moeite zijn mijn ProAc Studio 150’s - ook van Engelse makelij - aan te sturen. Deze hebben immers een relatief lage gevoeligheid van slechts 88 db en vragen derhalve om een stevige aansturing. Indien nodig kan de Tucana een vermogen leveren van maar liefst 1100 Watt bij 1 Ohm. Om dit voor elkaar te krijgen heeft men besloten de uitgangstrappen niet te voorzien van een actieve beveiliging. Dat was volgens de ontwerpers ook niet echt nodig omdat zelfs bij kortdurige kortsluiting de uitgangstrappen de hoge stroom kunnen verwerken.

Leema Tucana

Zelden heb ik me zo een breuk getild aan een versterker. Voor zover ik me kan herinneren is deze versterker zo ongeveer het gewichtigste type dat ik in huis heb gehad. Ik maak me zelfs even zorgen of mijn - toch vrij stevige - audiorack de bijna 20 kilogram wegende versterker wel kan dragen …

Leema TucanaDe Tucana voelt zeer solide aan. Twee stevige rinkerntrafo’s en één kleinere trafo, de koelribben en het stevige front dragen een forse steen bij aan het gewicht en het solide gevoel. De voorkant is sober, men vindt er slechts twee knoppen, te weten de volumeregeling en de ingangsselector. Zodra men echter het apparaat van stroom voorziet en aan de volumeknop draait geven blauwe LED-indicators extra cachet. Heel stijlvol!

Op de achterkant zijn stevige aansluitklemmen voor twee luidsprekers te vinden en een negental RCA in- en uitgangen en connectoren voor het LIPS systeem. Op de IEC aansluiting kan een losse netkabel aangesloten worden. Een uitkomst voor diegenen die met betere netkabels willen experimenteren.

De Tucana is in feite opgebouwd als een dual-mono versterker.

Twee forse ringkerntrafo’s voeden elk een kanaal, De stuurelektronica wordt gevoed door een derde, kleinere, ringkerntransformator. Interferentie via de stroomvoorziening tussen de twee eindtrappen wordt daarmee voorkomen. De twee stevige voedingen kunnen elk maximaal 45 Ampere aan stroom leveren en garanderen daarmee dat zelfs de moeilijkste luidsprekers onder controle worden gehouden.

MERK





EDITORS' CHOICE