REVIEW

C.E.C. TL- 51 + C.E.C. DX- 51mkII DAC

Jan de Jeu | 28 april 2001 |

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat ik genoten heb van de kwaliteit van deze combinatie.
Met autoriteit wordt een muzikaal, driedimensionaal geluidsbeeld neergezet, waarbinnen afzonderlijke stemmen en instrumenten goed te plaatsen zijn, dat gekenmerkt wordt door een grote mate van rust waarin ieder detail hoorbaar is zonder dat dit resulteert in kilte of hardheid. Luistermoeheid is dan ook iets waar ik, zelfs na langdurige luistersessies, totaal geen last van gehad heb. Integendeel; steeds opnieuw was er het verlangen om een volgende cd te horen. Lezers die in de markt zijn voor cd afspeelapparatuur in deze prijsklasse doen er dan ook goed aan deze CEC`s op hun lijstje van te beluisteren kandidaten te plaatsen. De modulaire opbouw van de DAC, die opwaardering in de toekomst tot de mogelijkheden doet behoren, vormt daarbij, in deze tijden waarin de ontwikkelingen binnen het digitale domein elkaar snel opvolgen, een belangrijk extra argument.

Dit genieten heeft mij overigens wel nieuwsgierig gemaakt naar het antwoord op de vraag welke onderdelen van de CEC combinatie in welke mate verantwoordelijk zijn voor het totale klankbeeld. In een tweede artikel zal ik dan ook ingaan op klankmatige veranderingen die optreden wanneer in plaats van de CEC Superlink de diverse SP/DIF verbindingen gebruikt worden. Verder zal ik daarin het klankbeeld van de hier geteste combinatie afzetten tegen dat van het CEC transport in combinatie met een andere DAC en dat van de CEC DAC met een ander transport.

Gebruikte apparatuur

CEC CD transport TL-51 serienummer OWC 9300165
CEC DAC DX-51 mkII 24/96 serienummer 653901
Rotel CD transport RDD 980
Rotel DAC RDP 980
Densen Beat B100 geïntegreerde versterker
Densen Beat B300 eindversterker
Densen DP 01 MM phonoprint
Rega planar 3 draaitafel met vdHul bekabeling
Rega Elys element
Sonus Faber Concerto speakers
Sonus Faber fixed stands
Interlinks: Siltech SQ80 G3 en ST18, Straightwire Encore, Stratos II
Digitale interlinks: Audioprism, Oehlbach
Speakerkabel: Straightwire Encore
Accessoires: USM Haller audiorack, Harmonix tuning feet, rubber dempers, Audioprism Blacklight, Purist audio design system enhancer, Artspeak De Mat, Ortho Spectrum AV Harmonizer HM8, ferriet clamps, granieten platen, Gryphon Exorcist, AH! AC noise killer, Audio Agile Clear 2 lichtnetfilters, Schaffner filter, rubber netkabels, van Medevoort polechecker, aparte audiostroomgroep

(1) Omdat ik niet de beschikking had over de, bij aankoop ongetwijfeld standaard mee te leveren, afstandsbediening kan ik niet zeggen of deze functie middels die afstandsbediening wel oproepbaar is.
(2) Het apparaat heeft de gehele periode naar behoren gefunctioneerd. Er is echter 1 cd waarbij het transport steeds opnieuw midden in hetzelfde nummer stopt. Het betreft hier het laatste nummer van een cd met een speelduur van meer dan 70 minuten en mogelijk gaat het hier om een interne afstelling van de laser in het transport.


EDITORS' CHOICE