ARTIKEL

Dynaudio Tweeters

Dynaudio is fabrikant van een van de beroemdste tweeters ter wereld: de Esotar. Alle Dynaudio tweeters worden nagenoeg volledig in eigen huis gemaakt, een proces dat ook weer veel handwerk omvat.


De basis van een tweeter. De zijden dome moet nog gecoat worden.


Het coaten van de tweeters gebeurt met de hand...een werkje dat een vaste hand vereist.


De IJzerwinkel

Herinnert u zich de fabricage van de magneten op pagina 4 nog? Deze magneten worden in eigen huis gemaakt. Zelfs de roestvrijstalen onderdelen van deze magneten komen uit eigen huis. Speciaal daarvoor heeft Dynaudio een `ijzerwinkel` in haar fabriek. Daar worden uit roestvrijstalen staven allerlei onderdelen voor de luidsprekers gemaakt, waaronder dus de onderdelen voor de magneten. Deze `ijzerwinkel` stelt Dynaudio ook in staat om bij de ontwikkeling van nieuwe luidsprekerunits flexibel te kunnen werken. Een prototype welke 1 mm hoger moet zijn dan het standaard type...geen probleem! De mannen van de ijzerwinkel draaien wel een exemplaar.



En daarmee komen we bij een belangrijk voordeel van Dynaudio als fabrikant. Daardat ze nagenoeg alle onderdelen voor hun luidsprekers zelf maken zijn ze veel flexibeler in het ontwepr van hun luidsprekers. Problemen die veel andere fabrikanten - omdat ze werken met standaard onderdelen - moeten ondervangen in bijvoorbeeld het wisselfilter, kan Dynaudio al bij de bron (de luidsprekerunit) aanpassen. Daardoor zijn de wisselfilters van Dynaudio veel minder complex dan die van veel andere fabrikanten. Zelfs het filter van een Evidence Master is weliswaar groot (formaatje pc), het is wel erg eenvoudig van opzet...en daarmee is veel klankmatige winst te behalen.


Het wisselfilter van een Dynaudio Evidence Master.


EDITORS' CHOICE