ARTIKEL

Fabrieksbezoek Dynaudio: Relive Music!

Al meer dan 30 jaar maakt het Deense Dynaudio luidsprekers. Zelfs in deze tijd waar gerenommeerde merken hun productie verleggen naar lage lonen landen als China, blijft Dynaudio in het thuisland Denemarken produceren….en hoe! HiFi.nl werd door de Nederlandse vertegenwoordiger van het merk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de fabrieken in Skanderborg en Vejle. Een bezoek dat mijn waardering voor het merk alleen maar versterkt heeft.

De productie van Dynaudio luidsprekers gebeurt op twee plaatsen: de kasten worden gemaakt in de fabriek in Vejle, de luidsprekerunits en de assemblage van de luidsprekers vindt plaats in de fabriek in Skanderborg.


De kastenfabriek in Vejle

We starten ons bezoek in de kastenfabriek in Vejle: een relatief kleine fabriek waar een tiental meubelmakers de luidsprekerkasten maken als waren het exclusieve meubelen van een designmerk. Die aandacht voor detail en kwaliteit begint als bij de binnenkomst van de gefineerde – het fineren van de MDF panelen is een van de weinige zaken die door Dynaudio uitbesteed worden -  panelen.


Deze genummerde panelen zullen uiteindelijk een Confidence C4 gaan vormen.

Deze worden zorgvuldig gecontroleerd op eventuele beschadigingen en/of afwijkingen in het fineer. Ook de vochtigheidsgraad van de panelen wordt gemeten en geregistreerd om daar later, bij eventuele problemen, op terug te kunnen vallen. Vervolgens worden de panelen paarsgewijs genummerd om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke luidsprekers voor wat betreft kleurstelling en houtstructuur gematched zijn.  In het verdere productieproces zullen de luidsprekerparen zij aan zij de diverse productiestadia doorlopen.


In de hal vindt de houtbewerking, zoals het op maat zagen en frezen plaats.

Na het op maat zagen van de panelen worden deze aan de zijkanten van een massief houten strook voorzien. Deze strook zorgt ervoor dat de uiteindelijk luidspreker op de naden niet zo snel makkelijk kan beschadigen als er, onverhoopt, tegenaan gestoten wordt. Het verlijmen van deze massieve stroken gebeurt op een zelf ontwikkelde werkbank. 


Het verlijmen van de massieve strook hout gebeurt op een zelf ontwikkelde draaibare werkbank.


Deze massieve houten stroken aan de linkerzijde van de panelen beschermen de fineerlaag tegen beschadiging.

EDITORS' CHOICE