ARTIKEL

De Dynaudio fabriek in Skanderborg

Na ons bezoek aan de fabriek in Vejle werd het tijd om het 50 kilometer noordelijker gelegen Skanderborg te bezoeken. In Skanderborg vindt naast de productie van de luidsprekerunits en de assemblage van de luidsprekers, het administratieve gedeelte en de Research & Developement plaatst.

Op het moment van ons bezoek aan de fabriek in Skanderborg konden we helaas de R&D afdeling niet bezoeken. Daar wordt namelijk in het diepste geheim ook gewerkt aan de geluidsinstallaties voor toekomstige Volkswagen en Volvo modellen. Slechts vier mensen van Dynaudio hebben toegang tot deze – in de R&D afdeling gevestigde - zwaar beveiligde ruimtes.

Wat we wel mochten zien was de productie van de luidsprekers die in de huidige VW’s en Volvo’s gebruikt worden.

Dynaudio maakt nagenoeg alle onderdelen voor haar luidsprekers zelf. Alleen ‘spiders’, ‘rolranden’, aansluitterminals en nog wat andere kleine onderdelen worden ingekocht. Alle onderdelen worden, alvorens toegelaten te worden tot het productieproces, uitvoerig gecontroleerd. Niet alleen optisch..ze worden bevoeld, gewogen en doorgemeten. Dit alles ter voorkoming van onaangename verrassingen in een later stadium van het productieproces.


De woofers

Zoals gezegd maakt Dynaudio haar eigen luidsprekerunits. De korven en spiders waorden ingekocht, maar magneten, spreekspoelen en conussen worden in eigen huis gemaakt. De conussen worden gemaakt uit MSP, een relatief stijf soort kunststof. Uit grote vellen worden de conussen gemaakt. Opvallend aan de Dynaudio conussen is het feit dat ze uit een stuk bestaan, dus niet zoals gebruikelijk een conus met in het midden een gat welke later met een stofkap afgedekt dient te worden.


De mallen voor de woofers.


Een vel MSP waaruit de woofers gemaakt worden (let op de grote `stofkap`) 

Als je zo’n conus bekijkt valt meteen nog iets anders op: het relatieve groot oppervlak van de het middengedeelte van de conus (waar normaal gesproken dus de stofkap te vinden is). Dit heeft te maken met een andere unieke karakteristiek van de Dynaudio units: de grote spreekspoel. Dynaudio spreekspoelen zijn gemaakt van aluminium of Kapton. De spreekspoeldraad zelf is hexagonaal (zeskantig) en eveneens gemaakt van aluminium. Het gebruik van aluminium en Kapton zorgt ervoor dat de spreekspoel erg licht is, en daardoor zeer eenvoudig transiënten in de muziek kan volgen. De zeskantige spreekspoeldraden zorgen voor een optimaal onderling contact.


Met deze machine wordt de spreekspoeldraad op de spreekspoel gedraaid.


En dit zijn ze dan: aluminium spreekspoelen met hexagonale aluminium spreekspoeldraden.

Ook de magneetsystemen (motoren) voor de luidsprekerunits maakt Dynaudio zelf, met als voordeel de enorme flexibiliteit in de ontwikkeling van luidsprekerunits.


De verschillende onderdelen van de magneten worden met twee-componentenlijm aan elkaar verlijmd.


Een Dynaudio magneet. Let op: zelfs de roestvrijstalen onderdelen worden in eigen huis gemaakt.

EDITORS' CHOICE