REVIEWVTL

Inhoud

De VTL TP-6.5 is onderdeel van de Signature reeks van VTL en past daar qua uiterlijk en ergonomie bij. De schakeling is opgebouwd met een hybride circuit waar JFETes samenwerken met triode buizen. Volgens VTL gevoed uit in cascade geschakelde spanningregelaars en afgeschermde voedingen. De specificaties van de VTL liegen er niet om. Zo is het opgegeven frequentiebereik recht binnen 1 dB tussen 1 Hz en 100 kHz, is de kanaalscheiding > 70 dB bij 1 kHz en nog steeds 65 dB bij 20 kHz, is de vervorming pas 1% bij een output van 10 Volt en is de output impedantie ondanks de buizen maar 150 Ohm, zodat lange interlinks geen probleem hoeven te geven. De TP-6.5 weegt ruim 20 kilo, meet 44,5 x 44 x 11,5 cm en verbruikt met zijn acht buizen 80 Watt aan energie. Veel aandacht is gegeven aan afscherming tegen EMI, RFI en brom, alsmede het voorkomen van vibraties die naar de buizen kunnen leiden.

Er zijn twee ingangen beschikbaar op de TP-6.5, waarvan een een MM ingang is met een maximale versterking van 35 dB via de cinch uitgangen en 40 dB via XLR. De afsluitimpedantie is instelbaar op 10 - 22 en 47 kOhm of via zelf te leveren weerstanden op een eigen waarde. De tweede ingang is voor MC en versterkt 62 dB via cinch en 68 dB via XLR. De versterking voor MC in instelbaar in 5 stappen van elk 6 dB vanaf 44 dB (via cinch 38 dB). Voor MC zijn de afsluitimpedanties 100 - 250 en 470 Ohm, 1 - 2,5 - 4,7 en 47 kOhm en een zelf te kiezen waarde. Met de meegeleverde afstandbediening of op het frontpaneel kunt u zowel de ingangen als de versterking en de afsluitwaarde kiezen. Bovendien kiest u voor mono/stereo, omkeren van de fase, RIAA of Enhanced RIAA correctie, een rumblefilter en mute. Het display op het frontpaneel laat u precies zien wat u kiest. Lastig vind ik dat de TP-6.5 steeds langdurig mute bij het kiezen van een functie. Behalve bij het wisselen van de impedantie, maar daar kun je alleen omhoog stappen en niet naar beneden. Van 250 Ohm naar 100 Ohm gaat langs alle hogere waarden. Niet echt handig als je snel wilt vergelijken. Het viel mij op dat ik met mijn beide elementen, waarvoor ik met andere phonotrappen steeds een instelling prefereer van 100 Ohm als vaste afsluitwaarde, met de VTL 250 Ohm als ideaal koos. Op die waarde sprong het totaalbeeld open zonder naar scherpte te neigen.

Om de kast te openen moet de zware kap losgeschroefd worden. Als die weg is, is het ineens heel erg duidelijk waarom deze versterker zoveel geld kost. Drie compartimenten zijn te onderscheiden: de trafo ruimte met drie transformatoren, waarvan twee grote voor de versterking links en rechts en een kleine trafo voor de logische besturing van de TP-6.5, in het volgende compartiment de voedingschakeling en als de derde de daadwerkelijke versterker. De buisbezetting kent een paar ECC82 dubbeltriodes met JFETes voor de MC schakeling, ECC83 voor de MM schakeling en verder twee maal twee ECC81 buizen voor de versterking en uitgangbuffer. Ontwerper Luke Manley is volgens mij een condensatorfreak. Ik herken een overmaat aan Reliable en Mundorf caps, Nichicon, Wima, SEC en andere merken. Opvallend is de aanwezigheid van heel veel SEC condensatoren als brug over bijvoorbeeld de Mundorfes heen. Niet vastgemaakt aan de draadjes, nee keurig op de print en de piggyback vastgezet met dubbelzijdige tape. Heel erg netjes allemaal en doordacht. Alles, maar dan ook alles schakelt met relais, de hele opbouw ziet er uit om door een ringetje te halen. Volledig "dual mono" opgebouwd is het een voorbeeld hoe een buizenversterker op een printplaat eruit kan en behoort te zien. De kast is een combinatie van staal en dik aluminium.

Tenslotte in het kort hoe de VTL TP-6.5 Signature is beluisterd. Eerst aan een Vyger draaitafel met een lange SME arm en Phase Tech element. Versterkt via een VTL IT-85 geentegreerde buizenversterker en spelend op Ruark Sabre III monitors met een Dynaudio subwoofer. Daarna kwam in de volgende opstelling een Transrotor draaitafel aan de beurt, een korte SME arm met een Transfiguration element. Een H.A.T. voorversterker, PrimaLuna eindtrappen, Focal speakers en een Velodyne sub. Veel netfilters van SEEC en Kemp, kabels onder meer van Inakustik en Crystal Cable. Vergelijkende phonostages zijn een H.A.T. PH-2 phono versterker met PHS-2 voeding en een gemodificeerde Xindak LP1.0 met Xindak MC10-26dB MC stepup trafoes.

MERK

EDITORS' CHOICE