REVIEWNAD

Uiteengerafeld

Klasse D versterkers zijn klein, produceren weinig warmte en het gewicht komt van de kast of van de transformator. Op meerdere punten wijkt de M2 daarvan af. Hij weegt gewoon 20 kilo, wordt behoorlijk warm aan de bovenkant na een paar uur spelen en hij is fors aan de maat. NAD heeft niet gekozen voor standaard oplossingen in klasse D techniek, maar is zelf aan de slag gegaan met een Brits bedrijf dat werkt onder de naam Zetex. Het resultaat is een eindtrap die werkt in het digitale domein met Pulse Width Modulation techniek. Pas als laatste in de hele schakeling wordt de PWM-informatie omgezet in een analoog signaal. Om de hoogfrequente klok uit het signaal te halen is een filter aan de uitgang nodig, een grote spoel. Dat heeft invloed op het geluid, zoals een uitgangstransformator dat heeft in een buizenversterker.

NAD M2 Digitale Versterker

Vanuit een menu is de M2 instelbaar op de impedantie rond de 20 kHz van de toegepaste luidspreker, in stapjes van 1 Ohm. Dat lijkt een gimmick. Des te verbaasder was ik, toen ik subtiele verschillen kon waarnemen, zelfs tussen een stapje van 7 naar 8 Ohm. Of de Focals laten alles horen of de NAD is zo gevoelig. Het maakt geen verschil van dag en nacht, maar wel genoeg om meer plezier te geven en levendigheid te behouden. Terug naar de techniek. Zoals NAD zelf zegt, is de versterker eigenlijk een power digitaal analoog converter. Komt een signaal binnen dat analoog is, dan wordt het eerst omgezet in een digitaal PCM-signaal. De NAD doet daarom sterk denken aan de TaCT van Lyngdorf die een aantal jaren geleden op de markt kwam. Dat vond ik een erg fraaie versterker, maar ik kreeg na langer luisteren toch de neiging het ding steeds zachter en tenslotte af te zetten. Met de M2 heb ik het omgekeerde, ik kan niet stoppen met muziek luisteren.

Om de gehele toegepaste techniek te beschrijven gaat me een stap te ver; wie dat graag wil weten kan terecht op internet, bij de dealer of via de dealer bij de importeur. Handiger is om aan te geven wat de M2 biedt en wat hij presteert. Zoals het strakke en verzorgde front waarvan de kleurstelling uw smaak moet zijn, een dimbare display, de standby- schakelaar, negen druktoetsen en de volume/menukeuzeregelaar. De volumeregelaar werkt progressief: hoe harder u draait, des te sneller verandert het volume niveau. Met de druktoetsen kiest u de ingangen, schakelt u een processorloop in en roept u het menu op. Veel van de functies kunt u tevens bedienen via de fraaie afstandbediening. Ingangen zijn er voor digitaal coax 1 en 2, optical 1 en 2, AES/EBU en analoog (slechts eenmaal cinch en idem XLR). De processorloop is geschikt om het digitale signaal te bewerken met een externe processor voordat het naar de luidspreker gaat. Als extra vinden we de van NAD bekende schakelaar voor soft clipping. Diverse inschakelbare 12 Volt triggers en een RS-232 poort zijn er om de NAD op te nemen in een home automation opstelling. In het menu kunt u de ingangsgevoeligheid verzwakken voor de analoge ingangen, of het volume op fixed zetten en daarmee de M2 via de analoge ingang bombarderen tot eindversterker. U kunt de sample rate instellen op 48, 96 of 192 kHz, de polariteit van de versterker veranderen en de speakercompensatie instellen. Aan de achterzijde vinden we de diverse in- en uitgangen terug, met daarnaast de netaansluiting, de hoofdschakelaar en vier paar zware luidsprekerklemmen die bi-wiring makkelijk maken.

NAD M2 Digitale Versterker

De specificaties liegen er niet om. Volgens de meest conservatieve meetmethode levert de M2 een vermogen van twee maal 250 Watt aan 8 Ohm tot 300 Watt aan 2 Ohm. Dat kan nog fors oplopen onder dynamische omstandigheden. Met een dempingsfactor van meer dan 2000, gecombineerd met een beschikbare piekstroom van 60 Ampère kan de NAD op papier elke luidspreker aan. De signaal/ruisafstand is 120 dB, de kanaalscheiding voorbeeldig ruim boven de 90 dB, beide met dank aan de digitale techniek. Het frequentiebereik is binnen 0,6 dB recht van 10 Hz tot aan de gekozen sample frequentie. Het opgenomen vermogen is maximaal 500 Watt uit het lichtnet, in gebruik 100 Watt en in standby 1 Watt. Het is raadzaam om, voordat u serieus gaat luisteren, de versterker eerst goed te laten opwarmen. Het scheelt een slok op een borrel in kwaliteit. NAD heeft met de M2 duidelijk een statement gemaakt. Dat is zowel te zien aan de binnenkant als aan de buitenkant van de versterker. Er is nog zoveel meer te vertellen over de M2. De ingenieus toegepaste terugkoppeling die de vervorming extreem laag weet te houden, maar toegepast in de digitale techniek en daarom niet beperkend op de weergavekwaliteit, de extreem korte signaalweg voor digitaal aangeboden signalen, het gehele verhaal achter de Zetex halfgeleiders of het gebruik van drie schakelende voedingen. Eén voeding per eindtrap en een gezamenlijke voeding voor links en rechts in de voortrap. NAD is niet over één nacht ijs gegaan met dit ontwerp. Een deel van de opzet is eerder bij andere merken al eens toegepast, andere delen zijn juist vernieuwend. Door de nieuwe ontwikkelingen verdwijnen de argumenten die dit soort versterkers eerder weleens (on)terecht een verkeerde naam bezorgden.

MERK

EDITORS' CHOICE