REVIEWAurum Cantus

Luisteren

Van monitorluidsprekers wordt vaak gezegd dat ze een beperkte lage tonen weergave hebben. In sommige gevallen is dat zeker zo, maar bij deze luidspreker hoor je dat niet direct terug. De Volla’s hebben, hoe toepasselijk, een hele volle klank. In mijn luisterstudio staat altijd een subwoofer paraat maar bij deze luistersessie had ik die niet perse nodig. Het laag van deze luidspreker is een gespreksonderwerp maar zeker niet de belangrijkste kant van dit ontwerp. De grote kracht van de Volla is de midhoog en hoge tonen weergave. Je hoort direct waar de kwaliteiten van een bandtweeter liggen. Het geluidsbeeld is open en transparant met rust, ruimte en lucht rond de instrumenten en effecten. De snelheid en transparantie in het geluid zijn de grote kwaliteit van een bandtweeter en ook bij deze G1 tweeter van Aurum Cantus hoor je dat terug.



In vergelijking met andere tweeters hebben bandtweeters vooral een spreiding in het horizontale vlak en dat is duidelijk te horen. Het is daardoor belangrijk dat de luidspreker goed op oorhoogte staat. De G1 tweeter is echter vrij lang (14cm) en gedraagt zich daardoor een beetje als een lijnbron. De hoogte is daarom bij de Volla iets minder kritisch in vergelijking met een andere (kleinere) ribbontweeters. Het voordeel van de goede breedte spreiding hoor je terug in het brede en diepe stereobeeld. Het geluid komt mooi los van de speakers en treedt er ook makkelijk buiten.

De Volla is geen bijzonder kritische luidspreker maar een goede aansturing is toch van belang. Met de RB-1070 creëer je een goed beeld maar de luidspreker komt duidelijk beter tot leven in combinatie met een krachtpatser als de Bryston 4B. Vooral de controle en definitie in het laag wordt een stuk beter en past daardoor beter bij het midden en hoog. Een kleine buizenversterker lijkt me daarom geen ideale keuze.


EDITORS' CHOICE