REVIEWAurum Cantus

Aurum Cantus Volla monitorluidspreker

Chinezen van niveau met een Italiaans tintje

De meeste westerse audiofabrikanten laten hun apparatuur tegenwoordig in China assembleren. Na Hong Kong, Japan en Korea is nu China het lage lonen land waar het gros van de audio- en videoapparatuur wordt gefabriceerd. Maar China bouwt niet alleen in dienst van het Westen. Er zijn ook echte originele Chinese audiofabrikanten.

De mededeling: “Made in China” prijkt steeds vaker op de achterzijde van een audioapparaat. Om aan te geven dat er toch een westers kantje aan het product zit, wordt er meestal ook vermeld dat het ontwerp nog steeds uit het Westen komt. Volledig Chinese producten zijn er natuurlijk ook maar tot voor kort beperkten die zich toch vooral tot goedkope low budget apparatuur. De laatste jaren verandert dat echter snel en komen er ook serieus ogende audioproducten op de markt. De grote hoeveelheid buizenapparatuur is daarbij opvallend. Chinese luidsprekers zie je relatief weinig en dat is ook niet zo gek.

Luidsprekers nemen een groot volume in tijdens het transport en dat zou het product veel duurder maken dan gewenst zou zijn. Bij de fabricage van luidsprekerunits is de situatie echter heel anders. Veel gerenommeerde Westerse fabrikanten laten hun luidsprekerchassis tegenwoordig namelijk in China produceren. De kennis voor het fabriceren van een kwaliteitsluidspreker is dus zeker aanwezig.

De Europese luidsprekermarkt is heel druk en dat maakt het niet makkelijk voor nieuwkomers, ongeacht waar ze vandaan komen. Desondanks was het slechts een kwestie van tijd voordat de eerste Chinese luidsprekers de kop op zouden gaan steken. Medio 2007 maakte ik voor het eerste kennis met het Chinese merk Aurum Cantus. Die eerste kennismaking was een succes en nu, drie jaar later, kreeg ik opnieuw de mogelijkheid een set te beluisteren. Die uitdaging nam ik uiteraard graag aan.


EDITORS' CHOICE