REVIEWAurum Cantus

Weergevers

15 jaar ervaring

Het merk Aurum Cantus is ontstaan in 1994 en een oorspronkelijke Chinese fabrikant. Sinds 2001 is er echter een samenwerking ontstaan met de Italiaanse luidsprekerfabrikant ATD. De naam ‘Aurum Cantus’ komt uit het Latijn en betekent: ‘Gouden Lied’. De Italiaanse samenwerking heeft echter geen invloed gehad op de naamgeving. Beide ontwerpteams wisselen ideeën uit op het gebied van ontwikkeling en fabricagetechnieken. Veel van de machines in de Aurum Cantus fabriek zijn bijvoorbeeld afkomstig uit het westen. Aurum Cantus produceert voor de eigen ontwerpen maar levert ook units als OEM product aan derden. De catalogus bevat een uitgebreide reeks luidsprekerunits. Opvallend is daarbij het ruime assortiment bandtweeters. Dit luidsprekertype zie je namelijk maar zelden in luidsprekerontwerpen.

Dynamische weergevers

Als luidsprekerontwerper zijn er verschillende wegen te bewandelen op weg naar de beste weergave. In de basis zijn het elektrostatische en het dynamische principe het meest algemeen. In het gros van de gevallen kiezen ontwerpers voor het dynamische principe. Deze keuze is heel verklaarbaar. Een dynamische luidspreker is relatief eenvoudig te implementeren en stelt in principe geen bijzonder specifieke eisen aan de plaatsing of de versterker. Er is bovendien een gigantisch aanbod aan modellen en dat biedt een ontwerper een ruime keus.
Een dynamische weergever bestaat uit een membraan dat door middel van het elektromagnetische principe in beweging wordt gebracht.

Het membraan van de luidspreker is verbonden met een spoel die in een magnetisch veld is geplaatst. Zodra er een stroom door de spoel wordt gestuurd, gaat de spreekspoel en dus het hele membraan bewegen vergelijkbaar met de werking van een elektromotor. Dit principe bevindt zich in iedere dynamische luidspreker ongeacht of het een lage of hoge tonen weergever is. Voor een optimale weergave moet het membraan, in combinatie met de spreekspoel, een laag gewicht hebben. Een hoge massa zorgt voor trage bewegingen met als resultaat vervorming. Vooral bij tweeters is het gewicht heel belangrijk. Voor het weergeven van hoge frequenties moet het membraan super snel kunnen trillen. Een hoge massa heeft invloed op het frequentiebereik en de snelheid van het geluid. Dat is de reden waarom men bij tweeters tegenwoordig hele hoogwaardige en lichte materialen gebruikt zoals aluminium, titanium, Kevlar of combinaties van deze materialen.


EDITORS' CHOICE