REVIEWPrimaLuna

Techniek

De met vier EL34 buizen uitgeruste DiaLogue Six eindversterkers zijn een doorontwikkeling van de DiaLogue Four stereo eindversterker en gebruiken dezelfde bruggelijkrichter en Real Cap condensatoren. Voor de mono functie is het schema uiteraard aangepast, met behoud van de “Cross Coupled Current Feedback” technologie van ontwerper Marcel Croese. De door hem ontworpen schakeling maakt minimaal gebruik van feedback en bewaart toch de voordelen als geringe vervorming en een lage uitgangsimpedantie. Met behoud van een uitstekende pulsweergave en stabiel gedrag over een grote bandbreedte. De twee uitgangstransformatoren per versterker kunnen zonder probleem moeilijke belastingen aan en naast de 8 en 4 Ohm tap is er een 2 Ohm tap.

DiaLogue Six and Three versterkers

Bij het ontwikkelen van zware eindversterkers is de uitgangstransformator het onderdeel dat de meeste hoofdbrekens kost en voor een belangrijk deel de kwaliteit van de versterker bepaalt. De gehele DiaLogue-serie is geënt op de ervaringen met de PrimaLuna ProLogue, is echter ruimer van opzet, wat kansen biedt tot optimalisatie van schakelingen en van signaalwegen. Bovendien zijn zowel de uitgangstransformatoren als de voedingstransformator in de DiaLogue-reeks zwaarder uitgevoerd. De DiaLogue Three voorversterker is eveneens een doorontwikkeling, nu van de ProLogue Three. Voor het eerst zien we een topologie met vier 12AU7 buizen (equivalent aan ECC82) in plaats van de tot nu toe gebruikelijke 12AU7 plus 12AX7 (=ECC83) buizen. Met 5AR4 gelijkrichterbuizen in de voeding. Een topologie die zo goed is bevallen, dat die volgens Durob Audio in meer toekomstige PrimaLuna-apparaten te vinden zal zijn, zoals de verwachte DiaLogue Eight cd speler en de PrimaLuna Premium reeks. De toch al minimale gevoeligheid voor bijgeluiden in de voorversterker is, als gevolg van de extra beschikbare bouwruimte in de versterker, op de meetapparatuur nog minder dan in de ProLogue Three. Hetgeen zich vertaalt in nog meer rust, klankkwaliteit en plaatsing.

De DiaLogue Six eindversterker levert op zijn sloffen 70 Watt in ultralineair mode en 40 Watt in triode geschakeld (om te schakelen met een meegeleverde afstandbediening). De gevoeligheid voor vol vermogen ligt op 1,1 Volt over 100 kOhm via een cinch bus. De buizen worden steeds op de optimale bias-instelling gehouden middels het door Marcel Croese ontwikkelde Adaptive AutoBias Board. Gedurende de levensduur van de eindbuis wordt die continu bijgesteld door de schakeling, zodat de vervorming laag blijft en de eigenaar van de versterker geen omkijken heeft naar de bias instelling. Bovendien geeft het AABB ruimte om met eindbuizen te experimenteren. Een blik in de versterker toont een schitterend gebouwd apparaat. Veel van de schakeling is hardwired, maar op een manier waar de concurrentie hoofdpijn van zal krijgen. Zelden zag ik zo’n strakke en nette opbouw met zulk mooi soldeerwerk. Dat gaat eveneens op voor de DiaLogue Three voorversterker, waarin meer printplaten te vinden zijn. Logisch, want de voorversterker heeft via relais schakelbare ingangen en afstandbediening op bronkeuze en volume. In dit apparaat veel Swellong en Real Cap condensatoren naast Nichicon in de voeding. In de DL3 zitten bovendien tinfolie condensatoren op kritische plaatsen. De Three heeft vijf ingangen plus een Home Theatre ingang, die het signaal rechtstreeks naar de dubbele stereo-uitgang stuurt. Bovendien is er een tape out aanwezig. De DiaLogue Three die ik ter beschikking had is een uitontwikkeld prototype. Standaard meegeleverd wordt een afstandsbediening, die ook een PrimaLuna cd speler stuurt en de mode van de eindtrappen kan omschakelen. De productiemodellen gaan naar verwachting 2000 Euro kosten in de winkel.

DiaLogue Six and Three versterkers

Dat buizenversterkers meestal zwaar zijn, weten de meeste mensen wel. Daarnaast kunnen ze de nodige plaats innemen. Zoveel, dat in mijn huis geen rek te vinden was dat onderdak kon bieden aan de PrimaLuna DiaLogue set. Dus stonden ze op de vloer voor de rekken opgesteld. Op linoleum of op vloerbedekking, met als enig extra een viltje, omdat de rubber pootjes van PrimaLuna zwart afgeven. De set is volkomen standaard gebruikt, geen betere buizen, geen tweaks, geen netfilters. Puur en sober. Alleen in de cd-speler van PrimaLuna heb ik Siemens en JJ Electronics buizen, maar de PL8 is persoonlijk eigendom. Netsnoeren waren simpel, interlinks kwamen van Inakustik bij de Ruark set, van Crystal Cable op de Focal’s. Luidsprekerkabel is van Chord en voldoet prima met zijn koperen geleiders. Kortom: een heel andere opstelling dan mijn eigen set, die op speciale platen staat, veel kostbare kabels heeft, netfilters etc. In de overtuiging, dat het goed is de apparatuur zo puur mogelijk te benaderen, het aan de lezer over te laten aan de slag te gaan met buizen, netsnoeren en kabels, is deze opzet gekozen. De vele variabelen, die de lezer en de recensent kunnen kiezen om het eindresultaat te beïnvloeden, zijn onmogelijk allemaal onder woorden te brengen of te proberen. Bovendien, en dat is denk ik erg belangrijk, heb ik geen moment de behoefte gehad de set op enige wijze aan te passen. Omdat ik durf te stellen dat de DiaLogue versterkers elk moment, dat zij speelden, een kwaliteit boden die volledig bevredigde en nooit aanleiding gaf om te zoeken naar “beter of anders”.


EDITORS' CHOICE