REVIEWPrimaLuna

Logeerpartij

Als ik op een mooie avond vrienden verwacht, sleep ik de hele zaak naar de huiskamer en vervang tijdelijk de PL8 cd-speler door mijn Lua. Nog steeds doe ik niets speciaals, gewoon een Supra LoRad kabel en verdeelblok, een TAF en een Hanze Hifi netsnoer, aan de monoblokken de meegeleverde kabels, interlinks van Crystal Cable en luidspreker kabel van Chord. Kortom: eigenlijk een rommeltje.

DiaLogue Six and Three versterkers

Als wat vrienden arriveren schuift Foreplay in de speler. Het zorgt voor verbaasde gezichten. Jazeker, het zijn de Focal Diablo monitors en er speelt geen subwoofer mee. Daar hebben we opnieuw de kern van deze versterkers te pakken. Autoriteit. Één vriend zeurt: “Kan ik de versterkers meenemen voor een duurtest van de komende 5 jaar?” Ik weiger de DiaLogue set mee te geven, daarvoor in de plaats verdwijnt wel mijn Lua cd speler voor een logeerpartij, waardoor ik noodgedwongen een paar dagen later met de PrimaLuna ProLogue Eight zit te spelen. Niet bepaald een straf, het lijkt me eerder dat de synergie tussen de versterkers en de cd-speler verder is toegenomen. Hij sluit naadloos aan.

De Focal`s doen hun best om te zingen voor de baas. Met de lieve Carla Sarkozy-Bruni als aanjaagster. Wat een wonderlijke schoonheid. Naast de muziek en de zang kun je technische opmerkingen maken. Zo is de stage heel fraai neergezet, vrij van de luidsprekers met een minimale hotspot, over de hele bank gaat luisteren gewoon erg goed. Op de hotspot heb ik een tikje meer diepte, dat is eigenlijk alles. Waar ik ook ga zitten, het beeld is compleet en trekt niet naar één kant. Het hoog is tintelend fris en open, de stem een zonnetje van jewelste, de bas is licht eentonig, zoals ik die herken van andere sets. Het geheel klinkt vooral speels. "Speels" en "autoriteit": gaat dat dan samen? Ja, juist op een goede basis kun je plezier maken. Dan irriteert er niets, zelfs niet na uren luisteren.

DiaLogue Six and Three versterkers

Kun je muziek heel hard laten spelen, kun je uitstekend muziek heel zacht spelen en toch volledigheid in de weergave behouden, zoals een McIntosh dat presteert. De zegeningen van twee krachtige 70 Watt monoblokken. Met de riante luxe van een afstandsbediening, die ik hevig zo ontbeer op mijn persoonlijke H.A.T./Manley combinatie en op mijn PrimaLuna ProLogue Two, regel ik vanuit mijn stoel het volume en wijs ik de track aan die ik wil spelen. Ik kan zelfs de eindtrappen uit ultralineair stand halen en in triode schakelen. Iets wat ik zeker heb geprobeerd, maar noch met de Ruark, noch met de Focal`s vind ik het geluid daar beter van worden. Dat is een wat andere ervaring dan ik ooit had met een DiaLogue Two op een set Focal 937Be vloerstaanders. Met hun veel hogere rendement profiteerden die wel van enige extra properheid over het gehele frequentiespectrum. Volkomen luidsprekerafhankelijk dus. Op de monitors is de triode stand te licht, een beetje te kaal en clean. De ultralineair EL34 heeft meer lef, meer overtuiging, eh ja, meer autoriteit.


EDITORS' CHOICE