Subtiel

Na subtiel en klassiek werk gun ik de Mythos STS meer baldadigheid. De Jason Bourne films zijn een goed voorbeeld. In een home cinema opstelling, met exact dezelfde set, alleen aangevuld met een dvd speler en een processor, is de Mythos STS opnieuw heer en meester. Vergeet de aanschaf van een subwoofer, daar heeft deze toren helemaal geen behoefte aan. Met maar twee speakers in huis vormen ze samen desnoods een virtuele center. Hoewel een goede center onvervangbaar is, zou bijna iedereen moeten kunnen leven met alleen voorspeakers links en rechts. Voor de purist, de echte liefhebber en de filmfreak levert Definitive Technology die center. Dat stelt gerust, nietwaar?

Definitive Technology Mythos STS

Naarstig zoekend naar nog iets leuks vind ik Havana, de soundtrack van de gelijknamige film. Uitgebracht op cd door GRP Records, een maatschappij met jazzmusici als Dave Grusin en Lee Ritenour onder contract. Hoge kwaliteit digitale weergave. Een tikje kaal en kil in de putjes gebrand. Erg schoon van opname en heel transparant. Havana, zoals de naam doet vermoeden, heeft alles te maken met Cubaanse muziek. Daarin veel afwisseling en percussie. Precies waar een Mythos STS ook al mee scoort. Met de cd mist u uiteraard wel het beeld van de geweldige film, maar er voor in de plaats hebt u een veel beter geluid. Dat komt mooi los, staat in de ruimte, heeft diepte en diepgang. Trompet en sax zweven in de ruimte, dragen de ruisende bekkens en vormen een heerlijk contrast met de luie bas, die de warmte uitbeeldt in de stad Havana. De dramatiek van de film laat zich goed voorstellen, een film waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Robert Redford en Lena Olin. De film ziet u mogelijk slechts één maal, maar ik garandeer u, dat u de cd met regelmaat draait als dit uw genre muziek is of het zelfs maar benadert.

Daarmee kom ik aan de kern van dit betoog: de Mythos STS is een speaker voor iedereen. Puur beoordeeld op kwaliteit en "waar voor je geld" slaagt de Mythos met vlag en wimpel. De intern aanwezige subwoofer tilt hem ver boven vergelijkbare zuilen uit, die het meestal moeten doen met een rijtje parallel werkende woofers zonder instelmogelijkheid. Daardoor is plaatsing dan veel moeilijker, de kwaliteit van het laag neemt vaak af en de impact van goed laag verdwijnt in een letterlijk eentonige, irriterende boembas. Ik waan me met de Definitive Technology Mythos STS even in Havana, waar het zelfs Castro nooit is gelukt om de pure muziek uit de inwoners te halen. Het is dat ik niet rook, anders stak ik nu een sigaar op.

MERK

EDITORS' CHOICE