Na de aanpassing

Tot zover het verslag voordat René (Degens, van importeur Dimex, red.) de opstelling aanpaste. Hard en snel was het credo, omdat lieftallig werk niet helemaal bevredigde. Hoe anders was, na zijn correcties, het resultaat met delicate stemmen in rustige, zachte jazz. Een goed voorbeeld voor het bovenstaande vormt de nieuwe cd Bossa Nova Stories van Eliane Elias. Daar hebt u nooit van gehoord? Jammer, de dame die inmiddels bijna 50 is en op de hoesfoto nog lang geen problemen heeft met de houdbaarheiddatum, draai ik vaak zachtjes op de achtergrond als wij bezoek hebben. Ze is aangenaam, heeft een muziekkeuze die heerlijk voorkabbelt en bovenal heeft ze een warme stem die je omhult als een warme deken. Nooit opdringerig, altijd aanwezig, als een parfum dat door de kamer zweeft en kortstondig steeds de aandacht trekt. Haar nieuwe cd is een verlengstuk van eerder werk, met dit keer een sterke nadruk op Bossa Nova ritmes. Laat ik het zo stellen: de Mythos STS is als het ware steeds het frisse spuitje parfum. Het is aangenaam, heel mooi zelfs; tegelijkertijd staat de dame voor mij. Ze zingt uitsluitend voor mij, draait soepel haar Braziliaanse lijf, toont haar rondingen en schudt haar lange blonde haar. Volkomen in balans, precies op hoogte zingt ze, niet als een lege huls zonder lucht, maar als een mens (met een lijf als een godin). In een schitterend stereobeeld, dat geheel loskomt van de speakers. Diep en breed. Luchtig en tegelijk met fundament. Ik had de cd al afgeschreven op de Mythos, maar wat een metamorfose is dit.

Definitive Technology Mythos STS

Hetzelfde gebeurt met Jacintha. Alleen al het intro van Summertime is een klein feestje waard. De lage tonen vormen zich in de ruimte. De cd heeft wat veel laag, maar tegelijk blijft het laag zeer gedefinieerd. De piano is omhullend en vol. Dan valt Jacintha in en raakt precies de snaar die het zingen van een liedje verandert in een performance. Rotsvast en overtuigend staat ze daar. Meer overtuigend dan via menige speaker die in de afgelopen periode mijn huis sierde. Kost dit 1450 Euro per speaker? Dat is een haast ongelooflijke prijs/prestatie-verhouding. Het enige aandachtspunt is, dat de opstelling goed moet zijn. Niet overdreven los van de wanden en/of op een onmogelijke plaats, maar wel met kennis van het systeem neergezet. Uw dealer mag u daar rustig mee helpen. Wees niet eigenwijs, accepteer zijn kennis. Potverdikke, ik ben helemaal om met dit systeem.

Definitive Technology Mythos STS

Hoe Frans wilt u Patricia Kaas hebben? Veel Franser dan via deze Amerikaanse luidsprekers zal niet lukken, ben ik bang. Haar verhaal, hoe graag ze nog één keer voor haar overleden moeder zou willen zingen, bevat alles wat ik wens. De Franse trekharmonica, de diepe bas die de triestheid weergeeft, de percussie die stuwt, de stem van Patricia die ontroert, mij raakt, de ziel van het lied naar boven brengt. Beter dan mijn Focals? Nee, maar we hebben het hier over minder dan een derde van de aanschafprijs van een setje Diablo Utopia’s, geachte dames en heren.
Klassieke stemmen en muziek: van hetzelfde laken een pak. Bertoli glanst, Jaap van Zweden straalt en de lieftallige Janine Jansen bewijst, waarom zij met haar viool heer en meester is op het podium. Van scherpte heeft de Mythos STS nooit gehoord, van rust alleen als dat gewenst is, dynamiek ligt voor het oprapen, het is een totaalbeeld dat meer is dan de som der delen.

MERK

EDITORS' CHOICE