Definitive Technology Mythos STS

De Engelsen hebben een mooie uitdrukking, die ik met enige regelmaat gebruik: “one man’s meat is another man’s poison”. Zo is het maar net. De uitdrukking kwam steeds in gedachten als ik luisterde naar de Definitive Technology Mythos STS luidsprekers. Na het luisteren was er soms een vonk, soms bleef die uit.

De importeur Dimex, in de persoon van René Degens, begreep mijn kritiek niet en kwam langs. Na één enkel nummer snapte hij precies mijn probleem. Hij luisterde, draaide, draaide, regelde de subwoofers, draaide, schoof de speakers uit elkaar en zocht naar de optimale weergavepositie. In de volle overtuiging dat de Mythos STS optimaal kan presteren in mijn ruimte. Wat mij niet lukte, omdat ik de speakers niet ken en niet weet wat ze kunnen presteren, haalde hij er wel uit. Een metamorfose in geluid en ik realiseerde mij: “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”. Met dank aan René Degens voor zijn inspanningen is de recensie daarna deels herschreven.

Inhoud

De ranke zuil van de Definitive Technology Mythos STS bevat naast luidsprekers en een filter ook een versterker. Van boven naar onder treffen we twee 13 cm middentoon-units, die samen een tweeter met een 2,5 cm aluminium dome omsluiten. De conus van de middentoners is niet alleen aan de buitenrand opgehangen, maar eveneens rond de faseplug in het hart. Een constructie die ik niet eerder tegenkwam. Ze noemen dat bij DefTech: "Balanced Dual Surround System" (BDSS).

Definitive Technology Mythos STS

Onder de genoemde units zit een langwerpige basunit, die vaag doet denken aan de beroemde Kef B139 woofer. Boven en onder de actieve unit treffen we passieve membranen aan, die worden aangedreven door de actieve speaker. Deze is op zijn beurt niet afhankelijk van de aangesloten versterker, maar heeft een eigen versterker van 300 Watt. Met andere woorden, u hebt met de Mythos STS een actieve subwoofer per kanaal staan. Regelbaar in volume, aan te sturen vanaf de luidsprekerklemmen of, zo u wenst, rechtstreeks vanuit een processor met subwoofer (LFE) uitgang. De behuizing van de Mythos STS is geextrudeerd aluminium, afgewerkt in gepolijst zilver of in zwart. Onder de zuil zit een zware, zwarte voet (27 x 36 cm) die de speaker rechtop houdt. De zuil meet met voet bij benadering 121 x 21 x 14 cm (H x D x B) en weegt ruim 24 kilo.

De aansluitingen zitten aan de achterkant van de zuil, met uitzondering van de stroomvoorziening voor de woofer-versterker, die onder de voet is weggewerkt. Spikes en rubber dopjes worden meegeleverd. Het systeem kent een gevoeligheid van 93 dB aan 8 Ohm en volgens de fabrikant een (optimistisch?) frequentiebereik van 16 Hz tot 30 kHz. Versterkers van 20 tot 250 Watt worden aanbevolen. Door het actieve laag vormt de Mythos STS een haast ideale partner voor buizenversterkers. Edoch, ook met transistorversterkers kunt u uiteraard prima spelen. De vormgeving past in vele interieurs, modern en klassiek. De zuil is slank en het zwarte doek maakt hem onopvallend. Hoewel de plaatsing sterk kritisch bleek (een kenmerk van een D’Appolito systeem), vindt het systeem snel een plekje in de luisterruimte door de aanpasbare laagweergave. Een groot voordeel, die instelbaarheid. De Mythos STS is uit te breiden met center- en surroundluidsprekers uit dezelfde serie, mocht u voor multikanaal weergave gaan.

MERK





EDITORS' CHOICE