REVIEWFocal

Prijs en Techniek

De Focal Diablo Utopia is net als zijn Utopia voorgangers geen goedkope luidspreker. Het systeem kost inclusief stands 9500 Euro. Daar komen een bron, een versterker en kabels bij. Wie investeert in een Utopia moet daar terdege rekening mee houden, de Utopia is niet ongenadig, laat wel alles horen wat u erin stopt. Zonder de advocaat van de Diablo te spelen is de prijs verklaarbaar. Ten eerste heeft het jaren aan research gekost om te komen tot het huidige resultaat. Focal leunt daarbij niet op anderen, ontwikkelt alles in eigen beheer. Kasten, units en filters. Wereldwijd zijn er maar weinig fabrikanten die zo werken. Die ontwikkelingskosten gaan deels in de Utopia lijn, deels in latere modellen in meer betaalbare prijsklassen. Bijkomend nadeel: de Utopia is volledig handwerk en de oplage is klein.

Als we kijken naar de luidspreker zelf, zien we dat de behuizing bestaat uit twee delen die met een “wig” met elkaar zijn verbonden. Het bovenste deel van de kast behoort aan de tweeter. De baffle van de woofer is daar in een hoek onder geplaatst. Die hoek zorgt dat het geluid uit de woofer en de tweeter exact op hetzelfde moment uw oren bereikt. Daar komt die mooie integratie tussen woofer en tweeter vandaan. Met het inbouwen van een hoek bent u niet klaar. Het toegepaste filter moet exact aansluiten op de units, anders doet faseverschuiving de puntbron teniet. Het filter bestaat uit uitstekende componenten, niet uit exotische onderdelen. De kast zelf is voorbeeldig. De uitvoering die ik kreeg is gespoten in Porsche Antraciet metallic lak. Dat moet een beetje uw smaak zijn, zelf vind ik het te opzichtig en te glimmend. Met een doekje beschermt u de woofer, met een gaasje de tweeter. De bijbehorende stand is vanaf de fabriek al gevuld. Het is een zware MDF voet, gespoten in de kleur van de luidspreker, daarop een aluminium kolom die eindigt in een topplaat. Die topplaat vormt met schroeven één geheel met de kast.

De basunits kennen we uit eerdere Utopia series. Gebleven is de “W”-conus die bestaat uit schuimstof en glasvezel. Gebleven is ook de Power Flower magneet. Geen grote zware magneet die alle kracht moet leveren, maar een opstelling met kleine, zeer krachtige magneten om de luchtspoel. Gebleven is de ondersteuning van de 16,5 cm woofer met een platte basreflexpoort. Doet me sterk denken aan een brievenbus en het wachten is op het moment dat een (klein)kind daar iets in schuift. De woofer is licht verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. De tweeter is sterk veranderd. De Infinite Acoustic Loading zorgt voor een heel open en ademende weergave. De magneten, die zijn samengesteld en lang naar achteren doorlopen, zijn buitengewoon krachtig. De Beryllium inverted dome is niet anders dan alle andere Be-domes van Focal.

Al met al een luidspreker die niet zomaar gemaakt is, het is een wezenlijke verbetering ten opzichte van eerdere Utopia modellen. De afwerking, de techniek, het exclusieve karakter, het zit allemaal in de prijs verwerkt. Zet ik de 9500 Euro af tegen mijn eigen Focal’s, de Electra 937Be van 6000 Euro per paar, dan vallen een paar dingen op:

  • Het laag dat de 937 met zijn dubbele woofers kan bieden, mis ik niet echt in de Diablo.
  • Aan de hoge tonen weergave kan de 937Be niet tippen.
  • De afwerking van de Diablo is hoogwaardiger.
  • De muziekweergave en de betrokkenheid bij de muziek is met de Diablo veel groter.
  • Het systeem oogt veel huiskamervriendelijker dan een forse 937Be, terwijl de Diablo haast net zoveel plaats inneemt.
  • In de som der delen is de Diablo de winnaar ten opzichte van de 937Be en daarmee is de prijsopbouw volkomen in lijn met de verwachting.
MERK





EDITORS' CHOICE