REVIEWB&W

Categorie 2: Evenwicht tussen features en prijs (vervolg)


Gastauteur | 22 augustus 2008 | B&W

Sanyo 42FHW07
Scherpe prijsSanyo 42FHW07 >>>>
Puntenscore: 82/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 88/100
www.sanyo.nl | 1.299 euro

Deze Sanyo 42FHW07 lijkt ons een televisie die ontdaan is van alle franjes. Het is één van de weinige toestellen dat geen DVB-T-tuner aan boord heeft. Er is wel een PiP-functie, maar die werkt niet samen met de HDMI-ingang, en ook niet met de component video-ingang als je de beelden door de speler laat upscalen naar 1.080i. Onze eerste beeldtesten deden ons het ergste vrezen. De kleuren blijken veel te fel, rood en geel krijgen haast een neon kleureffect. Wie dvd’s wil kijken op dit scherm moet voor een goede progressive scan-speler zorgen, want de de-interlacing van dit toestel is beneden de maat. Uiteindelijk vonden we een redelijke oplossing door de ‘Cinema’-mode te selecteren, de kleurtemperatuur op ‘Midden’ in te stellen en de ‘Film’-mode aan te schakelen. De kleurinstellingen lieten we een beetje dalen om het neoneffect te verminderen. Na al dat tunen bleek de Sanyo toch nog redelijk goede beelden voor te leggen, al moet je wel een liefhebber zijn van sterke kleurtjes. De menu’s zijn erg gebruiksvriendelijk en hebben een moderne vormgeving.

De afstandsbediening is dan weer een zwakker punt. De dubbele D-pad is lastig in gebruik. De spaarzame tekst en talrijke icoontjes op de remote maken het bovendien niet makkelijk om een functie terug te vinden. Het geluid is al bij al goed, maar stijgt niet boven het gemiddelde voor deze categorie. De prijs is daarentegen erg scherp.


Sharp LC-42XL2E
Weg met ruisSharp LC-42XL2E >>>>
Puntenscore: 88/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 70/100
www.sharp.nl | 2.099 euro

Ook Sharp gaat voor de slanke lijn, met een zo klein mogelijk kader om zo weinig mogelijk plaats in te nemen. Het beeld is echter groots. Het toestel is voorzien van 100Hz-technologie. Het levert excellente resultaten voor ruisonderdrukking, zelfs in de laagste instelling. Is het bronbeeld echt slecht, dan kan je de hogere instellingen nog gebruiken om tot een goed resultaat te komen. Onze House Of Flying Daggers-scènes, die toch veel last hebben van korreligheid, zagen er plots veel beter uit. Het scherm toont ook erg veel detail bij dvd’s, met dank aan de bijzonder goede scaling. We adviseren wel om de ‘Film’-mode bij de geavanceerde beeldopties op ‘Standaard’ in te stellen. Met deze instelling op ‘Geavanceerd’ waren de resultaten slechter, zowel bij Blu-ray- als dvd-materiaal. Ook de analoge tuner legt degelijke beelden voor, maar het zappen verloopt pijnlijk traag. We tillen daar echter niet te zwaar aan in deze digitale tv-tijden. De totale beeldkwaliteit is excellent.

De geluidsinstellingen zijn eerder beperkt, maar de klank is prima en laat een erg goede indruk na. Alleen het maximale volume is een beetje krap berekend. De afstandsbediening is erg blits, maar makkelijk in gebruik is ze niet. De toetsen reageren eerder flets en onzeker. De toetsen voor de beeldinstelling en beeldverhouding zitten trouwens verstopt echter een klepje, toch wel vreemd voor functies die je regelmatig nodig hebt. Even dachten we nog een usb-aansluiting aan de zijkant te vinden, maar dat is jammer genoeg een service poort. Onze enige echte klacht over de Sharp is dat hij aan de prijzige kant is.


Sony KDL-40W4000
Nu met PS3-interfaceSony KDL-40W4000 >>>>
Puntenscore: 88/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 81/100
www.sony.nl | 1.600 euro

Een zeer mooie, donkerblauwe metallic-afwerking en een dunne speakerbar onderaan sieren deze Sony KDL-40W4000. We mogen het hele ‘draw-the-line’ ontwerp echt geslaagd noemen. Ook hier geeft de standaard beeldinstelling een iets te overdreven gefilterd effect, maar het is minder erg dan bij het kleine broertje uit categorie 1. Het inktzwart is overdreven, zodat we de helderheid wat opkrikken om meer detail te zien. Het zorgt wel voor bijzonder mooie beelden, zoals bij onze Star Wars-testscènes waar de duisternis van de ruimte écht tastbaar is. De remote is quasi identiek aan die van de KDL-40D3500, maar dé grote verandering zit in de gebruikersinterface. De XMB (Cross Media Bar) van de PlayStation3 is ook de interface van dienst op dit toestel. Die is makkelijk te navigeren, maar vergt wel enige aanpassing voor wie een klassiek menu gewoon is. Er kan ook nog wat aan de indeling verbeterd worden; sommige beeldinstellingen zoals ‘Film’-mode staan verdwaald in de ‘Kenmerken’ menu.

Ook het geluid van dit toestel is excellent, we merken een zeer duidelijk stereoscheiding en een rijke, diepe klank. Naast een DVB-T-tuner is deze Sony ook uitgerust met een DVB-C-tuner die bovendien HD Ready is. Klaar voor de toekomst dus, met HDTV in gedachte. Tot slot kan hij ook als fotokader functioneren. Naast de zes ingebouwde beelden kan je daar ook een usb-stick voor gebruiken. De foto van je keuze blijft dan tot vier uur zichtbaar, waarna het toestel in standby gaat. Natuurlijk kan je ook voor een slideshow van je foto’s kiezen.


Tatung V42MMFJ-ETB
PrijsbewustTatung V42MMFJ-ETB >>>
Puntenscore: 72/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 95/100
www.tatung.eu | 999 euro

Tatung toont ons dat Full HD-toestellen niet noodzakelijk onmenselijk duur hoeven te zijn. Maar je moet voor een dergelijke prijs natuurlijk ook geen topprestaties verwachten.
Bij de aansluitingen treffen we geen verrassingen aan; de selectie is niet rijkelijk maar wel correct. De menu’s zijn eenvoudig maar adequaat, en de afstandsbediening verrast ons door zijn goede functionaliteit. De analoge tuner laat erg sterke resultaten zien. Het toestel beschikt over een goede PiP-functionaliteit (Picture in Picture) die makkelijk te bedienen is via de remote.

Bij de technische beeldtesten komen de minder sterke punten van de Tatung naar voor: een erg matige de-interlacing – waardoor er heel wat gekartelde randen zichtbaar zijn in diagonale lijnen, matige kleurreproductie en minder dan gemiddelde resultaten bij onze dvd- en Blu-ray-testen. De ruisonderdrukking moet ook iets hoger worden ingesteld dan ze af-fabriek staat, als de bron veel ruis bevat. Ondanks dat technisch minder sterke parcours legt de Tatung wel een degelijk beeld voor bij de kijktesten. De ‘Cinema’-instelling levert iets betere kleuren en een beter zwartdetail. De ‘Standaard’-instelling levert dan weer beter detail in heldere scènes. Het geluid scoort voldoende, maar mag voor een 42-inch toestel toch wel wat beter.

Het eindresultaat vinden we een erg behoorlijke prestatie voor een toestel met een zeer economische adviesprijs.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Klik hier voor een vergrote afbeelding

MERK

EDITORS' CHOICE