REVIEWPioneer

Conclusie

Iets wat goed opvalt is dat de kwaliteit van het bronsignaal belangrijk is voor de uiteindelijke beeldkwaliteit. Het digitale televisiesignaal zoals ik het aangeboden krijg is nagenoeg vrij van storing en dit zie je dan ook terug op het beeldscherm, een schoon plaatje met een goede kleurverzadiging in vooral rood en groen. Overschakelen naar het analoge signaal laat duidelijk zien dat de beeldkwaliteit een paar stappen terug gaat. De videoprocessor krijgt naast het beeldsignaal ook een hoop storing te verwerken wat onherroepelijk terug te zien is. De kleurverzadiging is een stuk minder en het beeld is lang niet meer zo schoon als tijdens het digitale signaal. Afrondingsfouten door de videoprocessor, welke immers per definitie beperkt wordt door zijn bits, worden zichtbaar als een doorzichtige, met willekeurige structuur, waas die over het beeld wordt gelegd.

De ‘Marantz’ DVD speler was aangesloten via de component ingang met hoogwaardige Belden bekabeling. Tijdens films met veel donkere passages, zoals bijvoorbeeld “Hostel”, viel op dat de zwartweergave nog niet is wat ik verwacht. De helderheid van het scherm stond goed afgesteld maar de allerdiepste zwartdetails waren niet aanwezig. ‘Blacklevel’ is altijd een sterk punt geweest van CRT en de huidige toestellen zoals een plasmascherm of LCD hebben het moeilijk om deze zwartwaardes te evenaren of overtreffen. Met instellingen zoals het dynamisch contrast of het zwartniveau is de ‘APL’, de gemiddelde wit waardes in een beeldsignaal, bij te regelen maar dit is veelal gericht op het verkleinen van het daadwerkelijke dynamische bereik. Ondanks dat de zwartwaarde niet op het niveau is zoals door de betere CRT’s kan worden weergegeven is het contrast tijdens heldere beelden van een goed niveau zodat er een levendig beeld met een goede dieptewerking ontstaat.

Pioneer PDP427XD

Kleurweergave is bij deze 7de generatie Pioneer plasmaschermen enorm verbeterd ten opzichte van de oudere generaties. Alhoewel de RGB waardes nog enigszins afwijken van de gestandaardiseerde waardes, is de PDP427XD in staat om een kleurechte weergave te bieden met een goede saturatie bij voornamelijk rood en groen. Door het betere bronsignaal van de DVD speler ten opzichte van het televisiekanaal profiteert het scherm enorm, dat het echter nog een stuk beter kan bewijst de HTPC en de weergave van High Definition filmmateriaal. Het beeld wordt behoorlijk schoner, nagenoeg vrij van ‘processing artifacts’ en laat een diepe doortekening zien in allerlei kleurcontouren en details. Dieptewerking van het beeld neemt door de hoge resolutie beeldmateriaal enorm toe en de detailweergave is van hoog niveau wanneer het bronsignaal van hoogwaardig niveau is. Pas hier laat de Pioneer PDP427XD zijn ware kracht zien, het weergeven van hoogwaardig beeldmateriaal op een niveau zoals veel consumenten het waarschijnlijk nog niet gewend zijn. De PDP427XD smeekt om High Definition beeldmateriaal, maar weet standaard definitie bronsignalen afkomstig van bijvoorbeeld de DVD-speler ook nog behoorlijk neer te zetten indien de transfer van hoog niveau is.


Conclusie

Met deze 7de generatie plasmaschermen bevestigt Pioneer haar goede naam op het gebied van plasmaschermen en weet het een product neer te zetten dat als maatstaf kan dienen binnen dit segment. De gestelde adviesprijs van 2.999 euro is een reële prijs voor het scherm, de mogelijkheden welke het biedt om de beeldkwaliteit tot een optimum in te stellen en de overall kwaliteiten van de interne videoprocessor. De PDP427XD is gevoelig voor de kwaliteit van het bronsignaal en mocht men dit als nadeel willen aanmerken dan dient men ervoor te zorgen dat enkel hoogwaardige bronsignalen worden gebruikt. Helaas zijn we nog altijd afhankelijk van de kwaliteit van het televisiesignaal, zodat zeker hier een grote variëteit aan beeldkwaliteit op te merken valt. Een digitale aansluiting is al haast een must en een abonnement op een High Definition zenderpakket is zeker aan te raden om alvast te proeven van wat dit plasmascherm daadwerkelijk kan weergeven mocht u over geen andere High Definition bronnen beschikken.

Aan het begin van deze test had ik al vermeld nieuwsgierig te zijn of een 7de generatie plasmascherm mij dan eindelijk voldoening zou kunnen geven in alledaags gebruik. Ondanks het gegeven dat de zwartwaarde nog niet is wat ik verwacht, of dat bijvoorbeeld de blauwsaturatie nog beter kan, kan ik hier toch positief op antwoorden. De PDP5000EX heeft het mij al eerder laten zien maar nu ook de PDP427XD. De 7de generatie plasmaschermen van Pioneer sneuvelen in een vergelijk met de CRT techniek niet meer direct, kunnen de concurrentie aan en weten op bepaalde punten zelfs te overtreffen.


EDITORS' CHOICE