REVIEWPioneer

Pioneer PDP427XD

De televisie mag weer gezien worden! Waren de eerste zwart-wit televisies uit de jaren ‘50 van vorige eeuw nog een ware blikvanger voor de trotse bezitter, de decennia’s die erop volgden stonden toch volop in het teken van het wegmoffelen van de “lelijke” kijkkast.

Groter was zeker niet altijd populairder en de grote behuizingen die nodig waren om de beeldbuis te huisvesten, werden dan ook vaak lelijk gevonden. Het prominent aanwezig zijn van een grote televisie in een woonkamer werd vaak geschuwd, in een hoekje of TV-kast plaatsen was toch vaak het motto. Maar de tijden veranderen en nieuwe technologieen brengen ons nieuwe elektronische apparatuur die de status van weleer weer kunnen opeisen.


Noem mij ouderwets of conservatief maar ik ben nog altijd een fervent liefhebber van de oude, alom bewezen CRT techniek. “Halsstarrig” blijf ik vasthouden aan mijn Sony CRT televisie, wetende dat vele grote merken hun tube-fabrieken deels of geheel hebben gesloten en dus hopende dat mijn CRT televisie het nog even uit houdt. Dat het ooit tijd zal gaan worden om de grote overstap naar de andere zijde te maken, is een feit en dat realiseer ik mij zeer goed.

Pioneer PDP427XD

Veel LCD’s en plasma schermen heb ik, sinds ze op de markt zijn, dan ook al bekeken maar tot nu toe altijd met hetzelfde resultaat. De eerste generaties schermen leden aan allerlei kwalen waar ik zelfs met een niet-videofiele insteek bedroefd van werd. Een belabberde zwartgave, beroerde videoprocessor en om van een enigszins correcte kleurweergave nog maar te zwijgen. De tijd heeft echter ook niet stil gestaan en ook op het gebied van beeldweergave is er een hoop veranderd de laatste jaren. Toen HiFi.nl mij vroeg om een 7de generatie plasmascherm van Pioneer aan een kritische blik te onderwerpen, was mijn interesse dan ook snel gewekt. Was de zwartwaarde bij de 6de generatie Pioneer plasmaschermen al sterk verbeterd, met deze nieuwe generatie zou ook de kleurenweergave verbeterd moeten zijn. Benieuwd of de huidige generatie voldoening zou geven, was de afspraak met Pioneer tot levering van de PDP427XD dan ook snel gemaakt.


De Pioneer PDP427XD, design en features

De PDP427XD is zonder enige twijfel een elegante verschijning welke in menig huiskamer niet zou misstaan. Het 42”, beelddiagonaal van 106cm, breedbeeldscherm heeft een afmeting van b*h*d 104x68x12cm en is, mede door zijn geringe diepte, zeker niet grotesk te noemen wanneer het om volume gaat. Sterker nog, ondanks zijn forse afmetingen in de breedte en hoogte ten opzichte van de vele conventiele CRT beeldbuizen, blijft het uiterlijk slank en stijlvol. Het Pioneer plasmascherm werd geleverd met een draaibare voet, de PDK-TS25, waarmee het scherm op een Aldenkamp AV-meubel in de huiskamer werd geplaatst. Deze robuuste voet, met zijn behoorlijke massa, biedt een goede steun aan het plasmascherm waardoor deze veilig geplaatst kan worden zonder dat de eigenaar zich zorgen hoeft te maken over enig wankelen, ook niet tijdens het draaien van het scherm.

Pioneer PDP427XD

Het scherm heeft een horizontale resolutie van 1024 pixels en een verticale resolutie van 768 pixels. Mede door het aantal verticale pixels en de acceptatie van 720P en 1080i, beide met een ‘refreshrate’ van 50 en 60Hz signalen op zowel de component alsook HDMI ingangen mag de Pioneer PDP427XD zichzelf officieel ‘HDReady’ noemen, geheel volgens de standaard zoals opgesteld door het ‘European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Associations’ (EICTA). Dit wil overigens nog niet direct zeggen dat het scherm dan ook High Definition videoweergave in zijn volledige resolutie zal weergeven, enkel dat de HD signalen geaccepteerd worden en de volledige verticale resolutie van ten minste 720 pixels wordt getoond.

Pioneer PDP427XD

Aan aansluitingen geen gebrek bij deze Pioneer PDP427XD. Is de voorkant sierlijk ontzien van knoppen of aansluitingen, aan de zijkanten en achterkant vinden we vele verschillende aansluitingen om de meeste gebruikers tevreden te stellen. Aan de achterzijde van het scherm zijn de meest gebruikelijke aansluitingen geplaatst. Een drietal Scart aansluitingen en een component video ingang, voor bijvoorbeeld het aansluiten van een DVD-speler of videorecorder, waarbij de degelijke kwaliteit opvalt. Zowel de cinch alsook de Scart aansluitingen hebben een hoge contactdruk waardoor een goede signaalverbinding gewaarborgd is. Het plasmascherm kan tevens via cinch uitgangen analoog aangesloten worden op externe AV-apparatuur maar u kunt er ook voor kiezen om het geluid digitaal naar een externe AV-versterker te transporteren middels een optische verbinding. Een PC of bijvoorbeeld MediaCenter kan aangesloten worden middels een standaard DDC2B kabel waarbij resoluties tot 1360x768@60Hz worden geaccepteerd. Via een tweetal HDMI 1.1 aansluitingen, beide zijn overigens HDCP compatible, kunt u zowel beeld als geluid digitaal naar het scherm transporteren. Vooral voor de huidige generatie upscale DVD-spelers alsook externe decoders en toekomstige HD-DVD en Blu-ray spelers een nuttige aansluiting waarbij zelfs 1080P@24Hz wordt geaccepteerd. Naast de antenne aansluiting vinden we, in tegenstelling tot de Pioneer PDP427AX, ook nog een interface en tuner voor digitale televisie. Door het installeren van een CA-module samen met de smartcard welke u via uw kabelexploitant kunt verkrijgen, kunt u de kabel zonder tussenkomst van decoder rechtstreeks aan de Pioneer plasmascherm aansluiten. Hierbij kunt u tevens gebruik maken van de elektronische programmagids welke standaard met het DTV wordt meegestuurd. Aan de zijkant van het plasmascherm vinden we nog een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een S-video en composiet ingang, samen met de bijbehorende audio-aansluiting, welke gebruikt kunnen worden met bijvoorbeeld een spelcomputer of camcorder.


EDITORS' CHOICE