Sonus faber Serafino Tradition met McIntosh C2700 en MC462

Werner Ero | 25 maart 2022 | Fotografie Werner Ero

Uiteraard hebben de high-end adviseurs van Poulissen het mooiste voor het laatste bewaard. Een systeem waarbij het winkelteam heeft gekozen voor de machtige Sonus faber Serafino Tradition (‚ā¨ 10.999,- per stuk). De Serafino is het √©√©n na grootste vloerstaande model uit de Homage Tradition lijn en we spreken hier dan ook over een behoorlijk fors (109 cm hoog, 39,6 cm breed incl. onderstel en 48,5 cm diep) ontwerp. Toch is het feitelijk een Guarneri monitor aangevuld met twee 18 cm woofers die net als de driver voor het middengebied, is uitgerust met een conus van cellulosemateriaal. Dat, in combinatie met het typerende superieure materiaalgebruik en de vele geraffineerde details, zorgen ervoor dat je bijna kunt blijven kijken naar deze twee naar keuze in Weng√© of viool rood uitgevoerde sculpturen. Door de veel grotere kastinhoud kan het laag nu afdalen tot een bijna aardverschuivende 30 Hz, is het rendement met 90 dB gezond hoog en is het gewicht opgelopen tot een serieus rug belastende 52 kilo per kast.

McIntosh C2700 met MC462

Net als met de grote Serafino Tradition, gaat Poulissen voor deze laatste ronde ook bij de versterkers voor ‚Äėbig bold and beautiful‚Äô. Omgezet in de McIntosh versterkers heb ik het dan over de C2700 buizenvoorversterker (‚ā¨ 10.990,-) en MC462 transistor eindversterker (‚ā¨ 13.990,-). De C2700 (44,5 cm breed, 19,4 cm hoog, 45,7 cm diep en 13,4 kg zwaar) is volledig in lijn met de inmiddels lange reeks van gerespecteerde McIntosh-vacu√ľmbuisvoorversterkers en onder de kap bevinden zich dan ook vijf 12AX7A en √©√©n enkele 12AT7.

Op analoog gebied beschikt deze zeer goed uitgeruste voorversterker over 9 ingangen onderverdeeld in 3 gebalanceerde (XLR) en 4 ongebalanceerde (RCA). Dat samen met de afzonderlijke Moving Coil en Moving Magnet phono ingangen en drie variabel gebalanceerde en 3 variabel ongebalanceerde plus 1 vaste ongebalanceerde uitgang, zorgt voor een verpletterende connectiviteit. Maar door de aanwezigheid van de nieuwe DA2 Digitale Audio Module laat de C2700 zich ook op digitaal gebied niet onbetuigd. Wat namelijk te denken van 7 digitale ingangen te weten 2x coaxiaal, 2x optisch, 1x USB en 1x MCT) plus een nieuwe alleen audio HDMI Audio Return Channel (ARC)1-aansluiting.

Zelfs tv's met een compatibele HDMI (ARC)-uitgang kunnen worden aangesloten op de C2700 om te genieten van het geluid van je tv via je home-audiosysteem. Hoewel deze voorversterker geen 5-voudige toonregeling bezit, zijn bij McIntosh typisch een bass en treble toonregeling uiteraard wel inbegrepen. 

De hoofdtelefoonaansluiting met 6,3 mm jackplug wordt gevoed door de McIntosh High Drive versterker die bijna elke koptelefoon kan voeden. Met Home Theater Pass Through kan de C2700 zelfs naadloos worden ge√Įntegreerd in een thuisbioscoopsysteem, waarbij met de aan de achterzijde aangebrachte ‚ÄúPower Control-poorten‚ÄĚ eenvoudig andere aangesloten McIntosh-componenten kunnen worden in- en uitgeschakeld.

McIntosh MC462

De McIntosh MC462 is ten tijde van dit schrijven de krachtigste stereo eindversterker met 450 watt per kanaal in het programma van de Amerikanen. Door de eerder genoemde autoformers wordt dit vermogen ongeacht de belasting geleverd. In vergelijking tot de legendarische MC452 levert deze nieuwe MC462 maar liefst 66% meer dynamische speelruimte. Daardoor verbaast het mij niet dat dat ook de voedingscapaciteit met bijna 50% is verhoogd.

Hierdoor kan deze eindversterker nog gemakkelijker dynamische schommelingen in de muziek verwerken. Ook de laagprestaties en het algemene prestatieniveau zijn als gevolg van de toename aan elco capaciteit, betere interne bedrading en geselecteerde circuitcomponenten nog verder verbeterd. Met afmetingen van 44,5 breed, 24 cm hoog, 57,2 cm diep en 52,3 kilo zwaar, is dit echt een zware jongen. Een super solide eindversterker die met zijn wederom nog weer grotere blauwe uitgangsvermogen wijzerplaten, zijn enorme afmetingen en forse in blank aluminium uitgevoerde handgrepen er super stoer uitziet. Eens kijken in hoeverre dit geheel in staat is muziek over te brengen op de luisteraar.

Luisteren!

Voor deze laatste presentatie verhuizen we naar de ‚ÄėBowers & Wilkens Diamond 800 Room‚Äô van Poulissen. Dat is zo‚Äôn luisterruimte die niet alleen over echte huiskamer afmetingen beschikt maar ook de akoestiek goed op orde heeft, waardoor alle andere merken goede luidsprekers prima tot zijn recht komen, blijkt hier meteen weer. Zoals verwacht geeft de vloerstaande Serafino Tradition niet alleen een nog groter beeld met nog meer overtuigingskracht en breedbandigheid als de ook al enorm goed presterende Guarneri, maar is het ook de weergave wat iemand die al bekend is met het vroegere Sonus faber meteen zal herkennen. Want van alle gepresenteerde systemen heeft deze combinatie de meest vloeiende, meest organische en rijke klank.

Daarmee bedoel ik dat koperblazers ook echt naar dit materiaal klinken, een contrabas en gitaar ook echt naar hout met stalen of nylon snaren klinken. Het geheel is echt indrukwekkend goed waarbij vooral opvalt dat buiten het rijke en soepele karakter, er ook veel fijne informatie waarneembaar is. De ademhaling van een zanger, het raspen van een trombone en het kraken van de pianokruk. Mede door het grote en stabiele vermogen is er ook veel rust in de weergave en wordt iedere dynamiekeruptie zonder enige moeite weergegeven.

Hoewel kleine bezettingen er beslist mooi uitkomen, is dit natuurlijk dé set voor het grotere werk. Dus of u nu van theatrale symfonische rock, groot klassiek werk, bigband of spetterende pop houdt, deze combinatie van McIntosh en Sonus faber maken hun reputatie helemaal waar. Kortom, een systeem wat in staat is om alle muziekstromingen prachtig voor het voetlicht te brengen en daarbij zijn eigenaar dagelijks kan laten glimmen van trots. (H)eerlijk en maximaal begerenswaardig.

Conclusie    

Ik erken meteen dat deze vergelijking zeer uitgebreid is uitgevallen. Maar om de juiste nuances en verschillen aan te brengen, was er geen andere keus. Hoewel zowel de merken McIntosh als Sonus faber ook heel erg goed met andere aanbieders kunnen worden gecombineerd, heb ik wel ervaren dat er toch wel zoiets als een gemene deler is. Want beide merken worden (deels) samen met elkaar ontworpen en bezitten ieder een eigen vorm van uitgesprokenheid. McIntosh meer op een wijze zoals je ook een stoere Harley Davidson kunt begeren en Sonus faber op de typische wijze hoe alleen Italianen dit soort producten kunnen vervaardigen.

Audioproducten ontwerpen zoals je ook een fijngesneden Italiaans maatpak samenstelt. Het belang van een topdealer als Poulissen Audio Video Center, is de bij dit prijssegment noodzakelijke begeleiding. Dat begint al met het grote aantal demo ruimtes die ieder andere afmetingen en akoestische omstandigheden bieden. Maar ook is er het enorme scala aan bijpassende accessoires zoals bijvoorbeeld kabels en de vele topklasse bronnen (bijvoorbeeld streamers, platenspelers en cd-spelers), die voor direct vergelijk aanwezig zijn. Daardoor kan na het maken van een afspraak samen met een Poulissen adviseur het optimale uit het door u gekozen systeem worden gehaald. Qua eindresultaat blijken wat mij betreft alle vier de combinaties een schot in de roos. Met name omdat ze allemaal stuk voor stuk de X-factor bezitten en met hun unieke weergaveaspecten de kopers ook voor de jaren die komen zowel visueel als muzikaal zullen kunnen blijven boeien.

Poulissen Audio Video Center | www.poulissen.nl
McIntosh en Sonus faber | finesounds.nl


EDITORS' CHOICE