Denon AH-D7200: cocooning met geluid

Denon kennen we allemaal van hun AV-receivers, maar de Japanners hadden op een bepaald moment een sterke reputatie in de hoofdtelefoonmarkt. Dat kwam door de zeer aangename D5000 en D7000, toestellen die weliswaar door driverfabrikant Fostex ontworpen werden maar die door Denon helemaal werden verfijnd. Na een tijdje halve afwezigheid in het segment en wat experimenten met een andere richting, lanceert Denon de D7200. Deze koptelefoon werd in-house ontwikkeld, maar wel met de bedoeling om een hommage te zijn aan die legendarische D7000. Denon is daar ongelooflijk in gelukt, getuige ook de EISA Award voor Beste Hoofdtelefoon die er aan werd toegekend. We hebben er eerder dit jaar een uitgebreide test over geschreven.

De AH-D7200 zit al in de hogere prijsklasse, wat je niet meteen merkt aan de verpakking. Open de doos echter en je ontdekt ware luxe. De D7200 is een prachtig afgewerkte hoofdtelefoon met heel mooie behuizingen uit walnoothout, die via een fraaie aluminium beugel overgaat in een beugel die met leder bekleed is. Je bespeurt niet het minste gekraak als je de hoofdtelefoon vastneemt en op je hoofd plaatst, een teken van echte kwaliteit.

De D7200 is een wat ‘donker’ klinkende hoofdtelefoon. Dat wil zeggen dat hij een goede basfundament combineert met een lager-midden dat wat terughoudend is, en dan vanaf ergens rond 700 Hz weer begin te klimmen en daarna weer afloopt. Een aflopend treble is natuurlijk niet gek, de meeste hoofdtelefoons doen dat omdat ze anders wel heel scherp kunnen klinken. Bij de D7200 klinken met name stemmen meteen gewichtig maar zitten ze niet vooraan op het podium. Bij onze uitgebreide test noemden we de D7200 een hoofdtelefoon met karakter en allesbehalve zoutloos. “Het is een fijne hoofdtelefoon, eentje die flirt met zijn beperkingen maar dat tegelijkertijd het lang luisteren naar muziek centraal plaatst”, vat het goed samen. De Denon AH-D7200 is een aanrader, maar enkel als je hem inzet voor de juiste doeleinden (en misschien ook met de juiste DAC, zoals van Pro-ject of een Oppo HA-1). Een hoofdtelefoonversterker is op zich niet echt nodig, want de D7200 heeft een zeer lage impedantie en een zeer hoge gevoeligheid (105 dB) die je eerder associeert met in-ears.

Als je een ontspannen avond voor jou er uit ziet als ‘ik neem een glas whisky in de hand, en terwijl ik daaraan sip, luister ik naar grootse muziek die me in vervoering brengt’, dan is de D7200 misschien iets voor jou. Het hoge comfortgehalte, de premiumuitstraling en het zeer ontspannen geluid maken muziek beluisteren een beleving. Dat je daarbij niet het meest open geluid ervaart of echt elke nuance gepresenteerd krijgt, daar zal je wellicht niet om malen.

MERK

EDITORS' CHOICE