REVIEWLinn

Linn: Timing, feel en groove!

Sebastiaan de Vries | 30 mei 2002 | Linn

Conclusie

Of ik een product nu goed of slecht vind, ik heb altijd respect voor een fabrikant met een echt eigen filosofie. Hiermee bedoel ik dat een fabrikant hoorbaar voor een bepaalde invalshoek kiest, en dat je dat terug hoort in elk product van dezelfde fabrikant. Dit betekent dat ze ergens voor staan en dat er is nagedacht over hun producten, het ontwerp etc. Het moge duidelijk zijn dat Linn een geheel eigen filosofie heeft die je terug hoort in elke component uit deze set, zelfs de weergevers. Deze eigenschap is zonder meer pace en rythm en betrokkenheid. Achteraf blijkt dit een bekende en typische Linn eigenschap te zijn, maar ik kwam er nu pas achter. Dit is een eigenschap die ik enorm waardeer, en ik ben er verliefd op geworden. Gelukkig maakt deze eigenschap de set niet minder muzikaal, of overanalytisch. Emotie en subtiliteit gaan hier gepaard met ritmiek en opzwependheid.

Wie echt om muziek geeft en geen zin heeft om te blijven tweaken, vervangen en hobbyen kan deze set in gesloten doos kopen. Het is als totaal set niet goedkoop, maar je krijgt er een set voor terug die je elke dag weer blij maakt en trakteert op een ware muziekbeleving. De Linn Ikemi CD speler, de Kairn voortrap en de Katan weergevers kunnen overigens perfect werken in bestaande sets. Maar een complete Linn set laat de absolute magie en filosofie van dit merk horen. In de complete Linn set heeft elke verandering invloed, en mijn ervaring is dat elke keer als ik een component uit de keten haal, en er een ander voor in de plaats zet, dat dan de magie in meer of mindere mate verdwijnt. De Linn speaker kabels en interlinks zijn goed, en natuurgetrouw. Al kan de set beter presteren met andere goede koperkabels. Absolute synergie ontstond er met de Monster Sigma interlinks. De Linn Silver interlinks voldoen prima, maar het klankbeeld heeft nog meer rust en gemak met de Monster Sigma’s.

De LK-85 eindversterkers voldoen uitstekend. Vandaag de dag zijn er voor 810,- Euro maar bar weinig eindversterkers te koop. Veel fabrikanten hebben zich massaal gericht op de home cinema wereld en simpele twee-kanaals eindversterkers hebben plaats gemaakt voor alles in één: multichannel receivers. De LK-85’s volgen genadeloos elke verandering van interlinks en componenten in de set. Ze zijn snel, dynamisch en bieden een groot klankbeeld. Het laag is goed gecontroleerd, maar voor wie meer power en drive wil moet misschien eens denken aan een LK-140. Met een enkele LK-85 wordt de magie een stapje minder. Het klankbeeld trekt iets meer terug naar de weergevers. Ook vanwege het lage rendement van de Katans kan een enkele LK-85 iets gaan knijpen bij felle piano aanslagen. In bi-amp mode met twee LK-85’s heb je meer dan genoeg power en ook geen problemen met grote dynamische uithalen.

De Ikemi CD speler heeft mij zwaar geïmponeerd. Deze biedt een zeer natuurgetrouwe strijkersklank en een snel en dynamisch klankbeeld. De speler blinkt uit in zijn analoge klank. Dit is denk ik het grootste compliment dat je een CD speler kan geven. Het laag heeft iets minder drive dan andere CD spelers, maar daartegenover staat een uitmuntende laag definitie, met een droge en strakke sound. De voortrap zorgt in de Linn set, maar ik denk ook in andere combinaties (in ieder geval in mijn eigen set) voor een swingende en opzwepende sound. Deze laat elke detail horen dat hij aangeboden krijgt, en in de eigen set presteerde de Kairn beter dan de veel duurdere Krell KRC-3.

De Katans zijn fraaie kleine monitor weergevers die een echt losse en totale soundstage afleveren. In deze prijsklasse zelfs onovertroffen. Qua dynamiek kunnen ze heel veel verwerken, zonder te gaan schreeuwen. Het laag is strak en op het gehoor behoorlijk diep voor zo’n kleine weergever. De kleine kleuring van rond de 60 Hz. moeten we dan maar voor lief nemen.

Deze totale set is het meest geschikt voor een pure muziekliefhebber. Men kan binnen de Linn lijn altijd doorgroeien om de set steeds te verbeteren. Het is een set om van te genieten en is minder geschikt voor audiofielen (die dus niet hun set als middel zien om van muziek te genieten maar als doel op zich) die elk halfjaar weer willen wisselen van componenten. Het is een set die verslavend werkt en je blij maakt door zijn schoonheid en enthousiasme. Van harte aanbevolen! Mijn nieuwsgierigheid is nu enorm gewekt voor het grote Keltik fullrange actieve weergever systeem.

Gebruikte apparatuur:
Eindversterking: 2x Rotel RB-1090, Accuphase E-305
Voorversterking: Krell KRC-3
Weergevers: Perfect Performer, Prince; B&W CDM-2 SE ; Infinity IRS Beta fullrange systeem met servo gestuurd laag.
Bronnen: CD speler, Sony 559 ES gemod. Draaitafel B&W Beogramm 4002
Bekabeling: Luidspreaker kabel: Monster M 2.4, Monster powerline 1.5. Interlinks: Monster Sigma, Gotham koolstof kabel

MERK

EDITORS' CHOICE