ARTIKEL

De favorieten van ...

 1. Mijn hifi-set:Een grote Apple en een Sony-platenspeler, gekregen uit het Pand van Janna. Ik zit vaak te schrijven in mijn broeikas, daar heb ik een oude cassetterecorder staan van een inferieur Russisch merk. Ik draai daar oude bandjes op af of luister naar Radio 1.
 2. Favoriete genre: "jazz, maar dan jazz als punk, denk aan Mingus".
 3. Alles van ... "Nick Drake. Ik ben ooit dankzij een vriend begonnen met Fruit Tree. Heb nu zijn hele oeuvre. Al stelt dat niet zo heel veel voor natuurlijk. Gelukkig is hij op tijd doodgegaan, zodat bijna al zijn muziek goed is. Ik moet trouwens oppassen met teveel reclame maken. Ik hoorde hem laatst al voorbijkomen onder een Volkswagen-reclame.
 4. Ik gruwel van… De doorgeslagen horizontale programmering. Op de radio, op tv, in de steden, overal. De verplatting, alles wordt hetzelfde. Ik mis de radioprogramma’s waar je één keer per week voor thuis bleef. Bijvoorbeeld Peazens & Moddergat of het programma van Jan Donkers. Wat heeft hij nu weer allemaal voor cd’s uit Amerika meegebracht?
 5. Maar ik luister stiekem wel naar... Niet stiekem, maar misschien niet zoals verwacht: elektronische muziek. Deejays. Ik heb laatst Stijn gezien, ken je dat? Echt schitterend! Al was ik wel zo dronken als een tientje en zo stoned als een papagaai, dat scheelt misschien. Wat ik stiekem leuk vind zijn piratenfestivals in schuurtjes op het Twentse platteland. Dat voelt soms als punk.
 6. Omvang muziekcollectie:Paar honderd elpees, 500 à 600 cd’s.
 7. Verzamelaar? Drake, Waits, Zappa, Mingus, Radiohead. Al heb ik niets met special editions of dat soort dingen.
 8. Meest memorabele muziekbeleving: Solomon Burke in discotheek Lucky in Rijssen, rond 2002. Hij werd in een karretje het podium opgereden en heeft vervolgens tweeëneenhalf uur lang gespeeld. Iedereen was aan het genieten: van de barman tot de toiletjuffrouw. En ja, ook het publiek.
 9. cd of elpee: Ze hebben allebei hun charme. Grootste voordeel van een cd is dat je ze makkelijker overal mee naar toe kunt nemen. Elpee is mooier om te zien, zeker een klaphoes. Met het geluid heb ik niets bijzonders. Dat sommige mensen in een goede opname horen dat de drummer zich in een nummer 73 keer aan zijn zak heeft gekrabd en dat er een piepje zit in het voetpedaal van de gitarist, dat hoor ik dan weer niet. Ik ben geen freak. Ik heb ooit een technicus gehad die alles analoog wilde opnemen. Nadat alles elke keer vreselijk begon te ruizen, is hij ook maar overgestapt op digitaal. Het scheelt ook heel veel tijd.
 10. Mijn hifi-tip (1):Wat je speelt is belangrijker dan hoe je het opneemt. Ik gebruik soms ProTools of GarageBand voor opnames, en één microfoon en achtsporen.
  Mijn hifi-tip (2):Ik vind het fijn om met een koptelefoon naar muziek te luisteren. Niet vanwege de buren, want ik woon in een vrijstaand huis. Je kunt ook het effect van een grote koptelefoon creëren. Zet twee luidsprekers niet te ver van elkaar op de grond en ga er op een kussentje tussen liggen. En voor een maximaal effect; een goede joint!


EDITORS' CHOICE