ARTIKEL

André Manuel Muziekbeleving

André Manuel (1966, Diepenheim) is berucht en beroemd als cabaretier, maar naar eigen zeggen toch vooral een ‘geboren muzikant’.Vanaf 1985 maakte de Tukker - zeker in het oosten van het land - furore met de legendarische band Fratsen, van 1996 tot 2004 is hij de frontman van het eveneens Nederlandstalige Krang. Sinds vorig jaar heeft Manuel een nieuwe band, De Ketterse Fanfare, bestaande uit gitarist B.J. Baartmans, bassist Gerco Aerts, drummer Theun Supheert en toetsenist Wouter Meijer.

De Ketterse Fanfare - in het echt een stevige rockband - bracht recent haar tweede plaat uit, Tjuup! (2009), met allemaal nieuwe nummers, de opvolger van Op verzoek van de Goden waarop oude Fratsen- en Krang-liedjes werden gerecycled. Tjuup is een eerbetoon aan een markante - inmiddels overleden - plaatsgenoot van Manuel. In onze serie De Muziekbeleving Van… de eigenzinnige Nederrocker André Manuel. Over Deep Purple playbacken, Nick Drake, Radiohead, Nederlandstalige zielsverwanten, naar oude cassettes luisteren in een broeikas, en (uiteraard) Tom Waits.

André Manuel

Ik kom uit een heel degelijk arbeidersgezin. Mijn moeder zong lange tijd in een kerkkoor. [lachend:] Dat is mijn enige muzikale invloed geweest. Mijn vader is metselaar en was scheidrechter in het betaald voetbal. Hij had een paar platen; van Toon Hermans, Julio Iglesias en Luv’. Veel meer zal het niet geweest zijn. Alleen Toon vond ik nog wel aardig.


EDITORS' CHOICE