ARTIKEL

Dus zo werkt dat

Door het laten horen van de verschillende mogelijkheden en technieken besef ik steeds meer hoe ver vele audiofielen verwijderd zijn van wat er tijdens de opname heeft plaatsgevonden. Een zangeres staat niet voor de band. Mogelijk heeft ze de hele band nooit gezien. De technicus zet haar voor de band, door (wel heel erg faserein) te spelen met de mengtafel. Lucht wordt toegevoegd of weggehaald. Een verkeerde microfoonopstelling wordt elektronisch in de digitale signaalweg of in de analoge weg gecorrigeerd. Bas, midden of hoog, het is de audio engineer die de intensiteit en de klankkleur in grote lijnen bepaalt. Waarna de mastering engineer er met de stofkam nog eens doorheen gaat.

Dorian Gray Studio Munchen - Avalon

Natuurlijk heb ik mogen genieten van de intense kracht die uit de PMC monitors op ultieme snelheid vrijkomt. Op hoog decibel niveau zonder een spoor van vervorming. In stereo en 5-kanaal. Het is een haast fysieke inspanning om het lichaam stand te laten houden tegen het geweld. Dat volume is soms nodig, soms ook niet en juist dan valt het op dat PMC luidsprekers op elk volume een vol en vooral volledig geluid blijven geven. In de relatief kleine ruimte zit een geweldige hot spot. De audio engineer moet op de juiste plek zitten. Verander je van positie dan verschuift de balans mee, niet door fase verschuivingen zoals in de meeste huiskamers, maar door de onderlinge afstanden van luidsprekers tot oren.

Dorian Gray Studio Munchen - PMC

Er speelt een gedachte door mijn hoofd, zou ik het fijn vinden om thuis te luisteren naar PMC luidsprekers met hun diepe en directe geluid? Ga ik klankkleur missen waaraan ik gewend ben vanwege de neutraliteit van deze PMC sets? Ik weet het niet, ik hoop het wel te kunnen gaan proberen als PMC uit komt met de FACT serie. Een luidspreker die heel dicht tegen de studiowereld aanhangt, qua uiterlijk en afwerking meer geschikt is voor de huiskamer. Want waar zou ik zelfs maar twee BB5 XBD-A monitors, aangevuld met twee BB2 XBD-A woofer systemen, inclusief de bijbehorende Bryston elektronica moeten laten in een leefruimte. In ieder geval heb ik veel geleerd, kan ik trucs nu doorzien en is de interesse in PMC sterk gegroeid. Waar de PMC vertegenwoordiger uiteraard erg blij mee is. Daarom nogmaals mijn dank aan de medewerkers van PMC en die van de Gray Studios voor hun geduldige uitleg, voor de tijd die ze midden in een mixsessie voor mij namen en voor hun gastvrijheid.


EDITORS' CHOICE