ARTIKEL

Dreckig

Van Manley Labs een buizen equalizer, die zoals Dieter het noemt het geluid kan kleuren of “dreckig” kan maken. Iets dat soms gewenst is om de opname te veraangenamen. Meer solid state apparaten van Weiss en dan een op buizen gebaseerde compressor aan het eind. Vanaf dat moment wordt het signaal weer digitaal gemaakt en opgeslagen. Dieter laat een programma zien op de beeldschermen waarmee ook in de digitale mix ingegrepen kan worden. Dat zou directer zijn, toch gaat zijn voorkeur uit naar analoge techniek waarmee hij meer nuances aan kan brengen. Zijn eindproduct wordt besproken met de klant en uiteindelijk zal van zijn werk de master voor de perserij worden gemaakt.

Dorian Gray Studio Munchen - PMC

Dieter hecht grote waarde aan een juiste klankbalans en fasereinheid van zijn “gereedschap”. Om dat te kunnen bereiken beschikt hij over de juiste oren en de juiste luidsprekers. PMC heeft in zijn ruimte twee IB2S-A actieve monitors geplaatst, actief aangestuurd met Bryston Power Packs. Machtige systemen met een 27 mm ferro fluid gekoelde soft dome tweeter, een 75 mm middome en een 250 mm woofer met een carbon en Nomex mix conus. De woofer kijkt naar achteren tegen een dubbele transmission line aan.

Dorian Gray Studio Munchen - PMC IB2S-A

Wat zorgt dat de luidspreker recht loopt tot ca. 25 Hz. Een monitor die eveneens te vinden is in de Galaxy studio’s, bij JVC in Japan en bij Teldex in Berlijn. Dieter vertelt dat PMC dusdanig neutraal is dat als een mix daar goed op klinkt, hij op elk goed systeem klinkt. Ongeacht afmeting of prijs van dat systeem. In deze ruimte wordt uitsluitend 2-kanalen gemasterd, multikanaal gebeurd in de studio bij de opname ruimte.

Dorian Gray Studio Munchen - multichannel

Eenmaal daar binnen vinden we senior audio engineer en mede studioleider Gerhard Wölfle aan de mengtafel. Omgeven door een vijftal BB5 XBD-A monitors, aangevuld met twee BB2 XBD-A woofer systemen. Zeven enorme Volt woofers staren in mijn gezicht, allemaal gebouwd in transmission lines met een effectieve lengte van 4 meter. Genoeg om tot 17 Hz te kunnen weergeven. Elke unit wordt separaat aangestuurd door een Bryston versterker achter actieve cross-overs. In een 5-kanaal opstelling met twee extra woofers betekent dat 17 eindversterkerkanalen. 5 x 250 Watt op de 34 mm PMC dome tweeters, 5 x 250 Watt op 75 mm PMC midden domes en 7 x 800 Watt voor de woofers. Een gigantisch vermogen voor de beperkte ruimte van een studioruimte. Ik garandeer u dat u muziek niet alleen hoort, maar ook wel degelijk voelt tot in elke vezel van uw lijf.


EDITORS' CHOICE