ARTIKEL

Dorian Gray Studios - Oor opener in München

Tijdens mijn bezoek aan de High End Show 2009 te München kreeg ik van luidspreker fabrikant PMC de uitnodiging mee te gaan naar de Dorian Gray Studios in München, om daar met eigen ogen te zien hoe een mix wordt gemaakt en hoe de mastering plaatsvindt van een opname, uiteraard ook om met eigen oren te horen hoe een PMC luidspreker zich in een professionele omgeving gedraagt.

PMC staat voor Professional Monitor Company, een Engels bedrijf dat wereldwijd studio’s voorziet van geluid, bij musici thuis opnameruimtes met geluid inricht, maar zich ook begeeft op de markt voor de huiskamer weergave systemen. De laatste categorie is een afgeleide van de professionele wereld, onderhand maakt het wel de helft van de totale omzet uit. Het gros van de werknemers van PMC heeft op één of andere manier gewerkt in de muziekindustrie. Als opnametechnicus, mastering engineer of bij een ander bedrijf dat zich in de professionele hoek bevindt. Dat vergemakkelijkt de contacten met studio’s en studiomensen, immers praten van professional tot professional is veel gemakkelijker dan van professional tot verkoper. Mijn gastheer van PMC maakt zijn eigen mixen, mixt voor serieuze musici en het zal u verbazen dat bekende tophits mede uit zijn handen kwamen.

De Gray Studios liggen net aan de rand van een voorstad van München, verscholen in een rustige buurt. Ze maken onderdeel uit van de Music Support Groep, een organisatie die niet alleen studio’s beheert, maar eveneens bijvoorbeeld het totale artwork van de hoesjes kan verzorgen, Daarnaast geeft de Music Support Group erkende opleidingen tot onder meer audio engineer of mastering engineer. Twee verschillende disciplines zo zal mij blijken. Op diverse plaatsen in Duitsland is de Music Support Group actief en ze zijn in een ver gevorderd stadium om meerdere studio’s te openen.


EDITORS' CHOICE