ARTIKEL

kopieerbeveiliging en introductie

Michel Hazen | 19 februari 2004

De kopieerbeveiliging

De muziekindustrie heeft hier de nodige aandacht aan geschonken op de SA-CD. Er zijn niet minder dan 5 verschillende beveiligingsmechanismes ingebouwd op de SA-CD. Zonder ze allemaal apart te behandelen komt het hierop neer: de huidige CD-rom en DVD spelers in PC`s kunnen SA-CD`s niet lezen. En aangezien vrijwel alle SA-CD spelers het DSD signaal niet digitaal uitgeven is het dus in eerste instantie al heel moeilijk het DSD signaal digitaal te kopieren of vast te leggen. Op de tweede plaats is het niet mogelijk een SA-CD disc te gebruiken zodra deze gekopieerd is. Dit heeft te maken met een versleutelingsmechanisme van de DSD inhoud. Ook wordt een onzichtbaar ‘watermerk’ gebruikt dat PSP-PDM (Pit Signal Processing-Physical Disc Mark) heet. Alleen met gelicenceerde (en dus geregistreerde) apparatuur is dit watermerk op de disc te schrijven. Behoorlijk complex dus en het heeft er ook alles van weg dat SA-CD dus niet eenvoudig kopieerbaar zijn.

Krell SACD-speler

Strategie voor introductie - vervanger of variant

Volgens mij heeft de introductiestrategie van DSD en de SA-CD gaandeweg een aantal wendingen genomen. DSD werd in eerste instantie ontworpen voor hoogwaardige digitale  opslag in professionele omgevingen, zoals bijvoorbeeld een geluidsstudio of ter archivering van zeldzame analoge opnamen. Nadien bleek deze techniek tegen acceptabele kosten ook toepasbaar voor de consumentenmarkt.

De eerste positionering van Sony en Philips was als een kwalitatief hoogwaardig, 2-kanaals geluidsdrager voor mensen die een betere geluidsreproductie dan de CD wilden. Een `niche` positionering voor de stereo-liefhebber zeg maar. Nu wordt de SA-CD steeds meer gepositioneerd als opvolger van de CD i.p.v. een hoogwaardig alternatief voor CD.

Stereo of meerkanaals

SA-CD heeft niet alleen een stereo geluidsspoor, ook meerkanaals (5.1) weergave is mogelijk. Deze mogelijkheid werd enigszins afgedwongen door de introductie van het DVD-Audio medium, dat ook als een kwalitatief hoogwaardig medium voor muziekopslag werd gepositioneerd en een meerkanaals (5.1) formaat voor muziekweergave met beperkte beeldweergave omvatte. Bij SA-CD is bewegende beeldweergave ook niet mogelijk.

Het is mogelijk op een SA-CD zowel een meerkanaals als stereo geluidsspoor op te slaan. Meerkanaals SA-CD-spelers kunnen beide geluidssporen afspelen. Er zijn echter ook stereo-spelers verkrijgbaar. Laatstgenoemde spelers kunnen geen meerkanaals opnames weergeven.


EDITORS' CHOICE