REVIEWJamo

Jazzclub

Een ding is zeker: sfeer roepen de 909's met grote scheppen tegelijk op. Zelden zoiets gehoord. Misschien wel nooit zelfs. Met een jazzy cd in de speler is het alsof je in een jazzclub achter een biertje zit te luisteren. En ach, wat kan het dan bommen of de trompettist een meter meer of minder naar links staat? Ron Carter en Rosa Passos verplaatsen je soepel naar een club langs het strand van Ipanima en daar draait het uiteindelijk om.

Genoeg sfeer geproefd. Hoog tijd om het volume weer op te schroeven. De beurt is aan Sara K. Bij mij thuis verkent het snaarstrakke laag in Brick house de grenzen van mijn installatie én de akoestiek van de woonkamer. Maar zelfs in de handzame luisterruimte van importeur Havoned laten de Jamo's zien hoe dat feitelijk moet. Het levert letterlijk de spreekwoordelijke kippenvelmomenten op.

Uiteindelijk staat de NAD versterker voluit en zie je de woofer conussen met enorme dansende bewegingen daadwerkelijk hun spierballen aanspannen. Sara K blijft relaxed, de bassen en percussie blijven verbluffend strak uit de beide open zuilen rollen en toch staat de hele ruimte te trillen. In tegenstelling tot thuis bekruipt me geen moment de neiging om het volume te dimmen om het geheel weer in het gareel te brengen.

Integendeel: er volgt een druk op de herhaaltoets van de afstandsbediening. Meteen volgt weer die tinteling bij de nekharen. Zoals je dat bij live concerten ook wel eens hebt.

Als het om sfeer en totale controle gaat, kunnen maar weinig luidsprekers de competitie met de R 909 aangaan. Over details als plaatsing, diepte en hoogte in het geluidsplaatje is de jury zogezegd nog in overleg. Misschien valt dat op een andere luisterplek beter op zijn plek, maar het lijkt ook wel een beetje aan de open – dipool – bouw van deze Jamo's te kleven. Maar zoals gezegd staan ook de haartjes af en toe al spontaan omhoog.

De muziek wordt van heel rustig tot een zeer hoog volume totaal ontspannen en met veel sfeer weergegeven. Voor de Reference R 909 lijkt het allemaal niet uit te maken. Hij is duidelijk geen allemansvriend, maar met name liefhebbers van live muziek moeten zeker eens gaan luisteren. De Jamo's konden door hun karakter trouwens ook best eens geweldig met vinyl harmoniëren.

Goedkoop is de in kleine aantallen met de hand gebouwde R 909 zeker niet: adviesprijs 5.749 euro per stuk. Leverbaar in zwart en rood. De overeenkomsten met exclusieve design meubels liggen voor de hand. En daar zal je gegarandeerd niet zoveel pret aan beleven!

Jamo is een van oorsprong Deense firma die in hoog tempo uitgroeide tot een grote naam in Europa en mede daarom in 2005 werd ingelijfd bij het Amerikaanse Klipsch, dat in 2011 trouwens op zijn beurt door de Audiovox familie is ‘geadopteerd’. Belangrijk: Jamo ontwerpt en ontwikkelt nog steeds zelf zijn producten. We luisterden naar de Reference 909 op een NAD speler en een geïntegreerde versterker van hetzelfde merk. Misschien niet helemaal de aangewezen partners voor de grote Jamo's, maar ze weerden zich prima. Vanzelfsprekend kwam de bekabeling van Ixos, dat ook tot het Havoned pakket behoort. Interlinks en 'gevlochten' luidsprekerkabels uit de X-serie om precies te zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE