REVIEWJamo

Jamo Reference 909

Bij een luistersessie met de Jamo Reference 909 begeef je je mijlenver buiten de gebaande paden...

Met hun forse afmetingen en open constructie zullen deze exotische luidsprekers de beoordeling door menig ballotage commissie (lees: levenspartner) mogelijk niet overleven. Aan de andere kant kun je nauwelijks een krachtiger statement voor je muziekhobby bedenken en - het valt absoluut niet te ontkennen - heb je met de high-end Jamo's in feite twee sculpturen in je woonkamer staan. Heuse kunstwerken.

Foto: Jamo

Heel eerlijk? Onze eerste visuele kennismaking met de Jamo Reference 909 set zorgt voor licht gefronste wenkbrauwen. Het ziet er met een fraaie afwerking en glimmende zwarte pianolak erg hoogwaardig uit. De luidsprekers vullen de hoeken van de luisterruimte bij wijze van spreken. Subtiel kun je het Deense ontwerp niet bepaald noemen, maar het verbaast ons tegelijkertijd niet dat deze luidsprekers ook in interieurmedia te zien zijn.

Excuseer de gedachtesprong, maar op een of andere manier roept een R 909 bij uw verslaggever spontaan visioenen op van een Chevrolet Corvette. Fraai van lijn, gezegend met een enorme V8 motor in het vooronder, razendsnel, maar wel met het raffinement van een gezonde moker. De Reference 909 zal zijn rol in een grote design huiskamer zonder twijfel met verve spelen, maar in de nogal klein uitgevallen luisterruimte van importeur Havoned vrezen we het ergste voor de trommelvliezen. We laten de deur naar de grote showroom aanvankelijk voor alle zekerheid open staan om letterlijk een beetje ruimte te scheppen. Dat blijkt echter op een misverstand te berusten, zo blijkt na de eerste luisterindrukken.

Hoog tijd om eens wat cd's in de NAD speler te schuiven. Rustig beginnen maar: The Nightfly van Donald Fagan. Niet te hard, want dan speelt de reflectie van de ruimte doorgaans minder mee en luister je meer naar de speakers zelf. In dit geval is het de vraag of het wat uitmaakt, om de simpele reden dat de achterkant van de 909’s natuurlijk ook een hoofdrol spelen bij de werking van het geheel.

Luttele minuten later is duidelijk dat het Britse gezegde 'never judge a book by its cover' nog steeds een belangrijke levenswijsheid is. Beoordeel een boek niet op zijn omslag... en beoordeel luidsprekers niet op hun uiterlijk; doe je ogen dicht en het geluid dat op je afkomt is het tegengestelde van wat je verwacht. De Jamo's spelen beheerst, gecontroleerd, misschien mag je het zelfs wel ingetogen noemen.

MERK

EDITORS' CHOICE