REVIEWNAD

Het voorlopige oordeel

Max Delissen | 10 juli 2009 | NAD

Concluderend kan ik zeggen dat de M2 op alle fronten in meerdere of mindere mate beter presteerde dan onze referentie. Dat is een knappe prestatie, en alleen al daarom ga ik de M2 van harte aanbevelen. Onder voorbehoud van het feit dat ik naar een prototype heb geluisterd wel te verstaan. Het geluid van de M2 is zo schoon, zo snel en zo natuurlijk dat ik bijna durf te beweren dat NAD er in geslaagd is het theoretische ideaal van een `draad met ingebouwde versterking` te creëren. Er wordt niets toegevoegd, en niets weggelaten.

Als het bronmateriaal deugt is audiofiele gelukzaligheid uw deel. Als het bronmateriaal magertjes is blijkt de M2 verrassend vergevingsgezind. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat het signaal uiterst zorgvuldig wordt behandeld. Een zwakkere opname waar ook nog eens een bepaalde vervorming aan wordt toegevoegd wordt er uiteraard niet beter op.


De vormgeving is zoals we die kennen van de overige apparaten uit NAD`s Master Series, de afwerkingsgraad is extreem hoog en luxueus. De bediening is intuïtief, en de M2 heeft naast een keur aan digitale ingangen (tot de professionele AES/EBU standaard aan toe) ook nog drie analoge inputs – waarvan één gebalanceerde – die zijn voorzien van een zeer goede A/D omzetter. Die kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor uw high-end platenspeler (met losse phonotrap, die zit niet in de M2). Ja, het woord high-end is gevallen. Want zonder enige reserve mijnerzijds behoort deze M2 beslist tot die soms wat ongrijpbare topklasse van de hoogwaardige hifi.

Er zijn eigenlijk maar twee belangrijke nadelen aan dit apparaat. Het eerste nadeel is de merknaam. Iedere audiofiel heeft een soort droomlijstje in zijn hoofd van esoterische merken die `het` zijn. NAD staat daar niet op. Dat klinkt hard, maar ik mag het zeggen van Cas Oostvogel. Want hij realiseert zich terdege dat NAD nu eenmaal geen grote reputatie heeft binnen de high-end. Dat is overigens eenvoudig op te lossen door zonder voorbehoud te luisteren naar de M2.

Het tweede probleem is de prijs. Met de nu verwachte 6.000 euro is die laag. En voor u mij gaat beschuldigen van elitarisme wil ik daar aan toevoegen: gezien het gebodene. U krijgt voor dat bedrag een fantastische D/A converter, een superbe eindversterker, ruim voldoende aansluitingen voor alle toepassingen, en alles in 1 relatief compact, fraai en functioneel apparaat. Maar binnen de high-end is dit bedrag peanuts. Sommige liefhebbers geven dat uit aan één netsnoer. Dat klinkt ook elitair, maar het is de realiteit. Voor die `paar stuivers` kán het gewoonweg niks zijn. Dit probleem is overigens ook eenvoudig op te lossen door zonder voorbehoud te luisteren naar de M2.

Een derde nadeel wat nog te bedenken zou zijn is erg relatief. De M2 zal een verandering in uw luistergedrag veroorzaken. Harder draaien dan normaal, omdat u het domweg niet in de gaten heeft, langer luisteren dan normaal, omdat u tijd en ruimte om u heen vergeet als u met de M2 aan de slag gaat. Is dat slecht? Dat moet u aan de buren of uw betere helft vragen. Mij zou het geen barst kunnen schelen.

De M2 is een unieke versterker, vanwege de diverse innovatieve schakelingen, die tot nu toe onoplosbare problemen van dit versterkerprincipe gewoon wél oplossen. Alsof je de uitkomst van een wiskundig mysterie in de schoot geworpen krijgt. Is dit dus de ultieme versterker die alle andere versterkers overbodig maakt? Ik betwijfel het. Om de doodeenvoudige reden dat niet iedereen dit niveau van realisme nastreeft. Of juist niet kan leven zonder de kleuring en vervorming die aan analoge versterkerontwerpen veel meer een eigen karakter geeft. Of, en dat is wat meer down-to-earth, omdat niet iedereen zoveel geld kan of wil uitgeven. Maar bijzonder is-ie wel, deze M2. Zéér bijzonder.

Van de redactie: Omdat de M2 die we voor deze test mochten beluisteren één van de zeer weinige prototypes was die wereldwijd beschikbaar waren, en omdat we relatief weinig tijd hadden, spraken we met importeur AND Benelux af dat we in een later stadium nog een keer naar de M2 zouden mogen luisteren als de productie voldoende op gang was gekomen om een `standaard af-fabriek` exemplaar te kunnen testen. Dat is inmiddels gebeurd. Lees de zeer enthousiaste review van René van Es hier.

MERK

EDITORS' CHOICE