REVIEWMarantz

Luisteren

Kilian Bakker | 02 april 2009 | Marantz

De 5003 Marantz-combo werd reeds in een eerdere recensie besproken waar ze -in combnatie met Monitor Audio Studio 2SE weergevers en QED Qunex 2 plus Profile 4X4 kabels- "nimmer krampachtig of benepen klonken maar juist met een royale en losse presentatie te werk gingen, ongeacht het bronmateriaal". Dit is echter een systeemtest met een bepaalde budget-limiet en daarom werd de combinatie van de instap-Marantz apparaten, de QED Audio 2 en Original en de Dali Concept 1 met grote zorg gekozen. Het resultaat stelde niet teleur, in tegendeel.

Een goed samengestelde weergaveketen moet in staat zijn om solo zang met gitaar op overtuigende wijze te presenteren, dus werd de Rory Block CD Blues Walkin` Like A Man beluisterd. Dit muzikale eerbetoon aan blues-legende Son House werd door het Marantz/Dali/QED systeem op vloeiende en vrije wijze gepresenteerd, met een bewogen weergave van haar knallende snarenspel (waarbij er niet alleen wordt geplukt maar ook geslagen op de snaren).

Rory Block

Haar expressieve zang kwam zowel vriendelijk als natuurlijk over, zonder een spoor van stress tijdens de krachtige uithalen. Het meest opvallende was nog wel de schaal, gekoppeld aan een goede ruimtelijke coherentie waarmee de zang en het gitaarspel van deze vituoze folk-blues dame naar voren kwamen. Er was geen sprake van een afgemeten of geknepen weergave maar juist van een opvallend uitgewogen en rijke tonale presentatie waarbij `bloom` en de opnameakoestiek goed uit de verf kwamen.

Crowded House

De Crowded House CD Woodface verdween in de Marantz lade waarna de track Four Seasons In One Day werd beluisterd. Het basspel van Nick Seymour rolde met sonore en gearticuleerde knorren uit de Dali`s terwijl het vriendelijke en tegelijkertijd melancholieke stemgeluid van Neil Finn goed uit de muzikale verf kwam. Bij Paul Hester`s drumpartij kregen de bekkens een lichte puntigheid mee en kwamen de trommels wat slank maar levendig over. Het geheel werd met een prettige combinatie van zelfverzekerdheid en rust gepresenteerd die men niet direct van een 950 Euro combo zou verwachten.

MERK

EDITORS' CHOICE