REVIEWMarantz

Het systeem

Kilian Bakker | 02 april 2009 | Marantz

De Marantz CD5003 CD-speler en de PM 5003 versterker zijn de basismodellen van de Marantz The Range Series. De CD 5003 volgt de CD 5001 op en is daarom voorzien van dezelfde Cirrus Logics CS4392 DAC chip. Het Sony KSM 213 CCM loopwerk van de 5001 is vervangen door een Sanyo type, gevat in een Sony lademechanisme.

Marantz CD 5003

De CD 5003 heeft HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) SA2 modules in de uitgang waarmee een frequentiebereik van 2 Hertz tot 20 kiloHertz wordt bereikt. Het lichtnetsnoer is losneembaar maar het is jammer dat het een type scheerapparaat ingang betreft en geen IEC ingang. Gelukkig kan de Kemp IEC adapter -verkrijgbaar bij High Fidelity Discs- worden ingezet voor toepassing van zwaardere en/of betere lichtnetkabels. Bij het bekloppen van de kast bleek deze niet `dood` (wat wil je ook, voor deze prijs) maar ook niet rammelig, dankzij minimale demping van de kap door middel van een klein schuimblokje wat zich tussen de loopwerk-brug en het plaatstaal bevindt. Simpel, maar effectief. De CD 5003 kan behalve CD`s en CD-r/CD-r/w`s ook met MP3 en WMA files overweg. Hij heeft net als de CD 5001 een pitch control met +/- 12 stappen. Niet echt iets voor audiofielen en gelukkig heeft de nieuwe speler een Audio-EX (-clusive) functie, waarmee de pitch control, de digitale uitgang en het display kunnen worden uitgeschakeld. Daar is goed over nagedacht.

De PM 5003 is gebaseerd op de PM 4001 en levert 2X 40 Watt (RMS) aan 8 Ohm (55 Watt aan 4 Ohm). Hij heeft zes ingangen, twee lijnuitgangen en iets wat tegenwoordig een zeldzaamheid is: een interne (MM) Phonotrap. Aan de achterzijde treffen we acht luidsprekeraansluitingen (speaker A & B) aan die als kabelklemmen niet uitmuntend zijn maar wel van keurige en effectieve 4mm (banaan) bussen zijn voorzien. De cinchbussen zijn onverguld. Dat is blijkbaar een Marantz traditie; hun meest betaalbare versterker heeft altijd onvergulde connectoren.

Marantz PM5003

We treffen tussen de toetsen een Loudness-knop aan. Een Mono functie zou voor veel muziekliefhebbers nuttiger zijn geweest. De toonregeling en balansregelaar werken prettig maar via de Source Direct functie kunnen de meeste bedieningsorganen worden omzijld en daar is dan ook dankbaar gebruik van gemaakt tijdens de luistersessies. De PM 5003 heeft het gepatenteerde `Current Feedback` circuit van de duurdere Marantz versterkermodellen georven en is gelukkig wel van een (ongeaarde) IEC lichtnetaansluiting voorzien zodat een betere of langere lichtnetkabel gemakkelijk kan worden aangesloten. De beide 5003 modellen hebben een frontpaneel wat zowel uit aluminium als glasvezel versterkte kunststof bestaat. Daarnaast hebben de 5003 speler en versterker dezelfde afmetingen, te weten: 10.4 Bij 44 bij 36.9 centimeter (HXBXD). Ze zijn leverbaar in zwart of `silver-gold`.

MERK

EDITORS' CHOICE