REVIEWMarantz

Kabels en speakers

Kilian Bakker | 02 april 2009 | Marantz

De Concept 1 is het instapmodel van de Deense luidsprekerspecialist DALI. Het betreft een tweeweg compact-weergever die zich van zijn beste kant zal laten horen wanneer hij op een stabiele standaard wordt opgesteld. Volgens de fabrikant zijn ze goed bruikbaar als `boekenplankweergevers` en als zij- en achterkanaal weergevers in een surround-opstelling. De kleine Concepts werden voor deze bespreking op 60 centimeter hoge standaards opgesteld. De Concept 1 heeft een hoogfrequent-unit met een 25 mm (diameter) textiel-dome en een laag/midfrequent-unit met een 13 cm papiervezel conus. De chassis van deze units zijn in dezelfde titanium-grijze lak afgewerkt als de baffle, wat prettig oogt. Beide units zijn keurig ingelaten en bevestigd met respectievelijk zes en vier imbusschroeven.

Dali Concept 1

Deze Dali mini`s zijn fraai afgewerkt, inclusief het vinyl-fineer wat van een bovengemiddeld hoge kwaliteit is. De twee baspoorten maken de voorzijde compleet terwijl zich aan de achterzijde een paar stevige en vergulde single-wire aansluitingen bevinden, alsmede een eenvoudig ophangslot voor wandmontage. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 62,5 Hertz tot 22,5 kiloHertz en de overnamefrequentie van het wisselfilter ligt op 3 kiloHertz. De gevoeligheid resulteert in een geluidsdruk van 87dB (gemeten op 1 meter, bij 1 Watt aansturing) en de nominale impedantie is een versterkervriendelijke 8 Ohm. De Concept 1 weegt 4 kilo per stuk en meet 31 bij 17 bij 19 centimeter (HXBXD) -afmetingen die ondergetekende deden denken aan het zijaanzicht van een BBC LS 3/5a. Hij is leverbaar in de tinten: kersen, licht eiken, zwart of wit.

QED

De QED Original luidsprekerkabel was de eerste kabel die voortkwam uit het QED Genesis Project -een gedetailleerde studie naar de effecten van materialen en kabelgeomterie-, vandaar de naam. Geleiders van 99.999% OFC (koperdraad) worden geïsoleerd door een LDP oftewel Low Density Polyethylene mantel. Deze betaalbare hightech kabel heeft een zeer lage eigen impedantie en een geometrie die geoptimaliseerd is voor een lage inductie en minimale dissipatie. De zeer lage eigen impedantie maakt hem geschikt voor toepassing in grote lengtes. De effectieve doorsnede-oppervlakte van de aderbunels is per fase 2.5 mm2 en de parelwitte Original heeft een totale doorsnede van 3.6 bij 7 mm.

QED

De Performance Audio 2 is de meest hoogwaardige analoge interconnect uit de tweede productlijn van QED. Dit model treedt in de voetsporen van de populaire QED Qunex 2. Ook hier zijn 99.999% OFC geleiderbundels ingezet, in een symmetrische `twisted pair` geometrie. De Audio 2 heeft een dubbel uitgevoerde elektrische afscherming plus een enkel (elektro-) magnetisch scherm. Niet gek voor zo`n betaalbare interconnect. Deze Performance kabel is van 24 karaat vergulde cinchpluggen met een integraal rubberen gripvlak voorzien. De crimson-rode Audio 2 is verkrijgbaar als stereo-paar van 0.5 meter, 1 meter en 3 meter lengte.

MERK

EDITORS' CHOICE