REVIEWNAD

Luisteren

Kilian Bakker | 12 februari 2009 | Fotografie Kilian Bakker | NAD

De kersverse C545BEE kreeg eerst een week de tijd om letterlijk en figuurlijk zijn draai te vinden, oftewel in te spelen. De Hank Jones CD For My Father verdween in de ASA lade waarna de track Bemsha Swing werd beluisterd. De onspannen sfeer en warme, robuuste sound van dit Jazz-trio werd uitstekend overgebracht met de C545BEE als bron van de weergaveketen. Het kenmerkende organische toetsenspel van Hank Jones rolde op parelende wijze uit de weergevers. Bij de drumsolo kwam met name de kickdrum goed uit de verf. De eerder besproken C515BEE legt bij deze passage meer nadruk op het hoge laag, de nieuwe C545BEE gaat met meer diepgang te werk waardoor het fundament niet alleen hoorbaar maar ook direct voelbaar wordt.

Hank Jones

Bij de swingende track Queen Of Hearts kwam de baspartij met een dusdanige tonale rijkdom en soliditeit naar voren dat het een glimlach op het gezicht van schrijver dezes bracht. De bekkens werden met een verfijnde en bijna zuchtende metaalruis gepresenteerd. De C545BEE verkiest -in ware NAD huisstijl- vloeiendheid en gemak boven een `indrukwekkende` weergave.

De Rory Block CD Blues Walkin` Like A Man werd uit de platenkast tevoorschijn gehaald. Deze mooie (overwegend solo gitaar met zang) sessies geven een goed auditief beeld van haar unieke zang- en speelstijl. De C545BEE stond het expressieve snarenspel in de track My Black Mama overigens niet in de weg; de bottleneck slides en snaar-bursts kwamen met behoorlijk energieke grauwen naar voren. Haar krachtige zang werd met de nodige authoriteit neergezet en was uitstekend verstaanbaar, mede omdat de vrij sterke nagalm in de opnameruimte niet simpelweg werd opgeteld bij de zang (wat betaalbare CD-spelers nogal eens doen).

Rory Block

Hoe ontspannen de weergave van deze speler ook moge wezen, het doet boeiende muziek niet tekort door het op overgesimplificeerde wijze te presenteren. Daarnaast is de weergave energieker en grootschaliger dan dat van de muzikale NAD junior, de C515BEE. Dynamische contrasten en het `gewicht` van percussieve geluiden kwamen met de C545BEE beter tot hun recht. Toetsaanzetten, snaarplukken en trommelslagen kregen met deze nieuwe NAD CD-speler meer intensiteit en muzikale zeggingskracht mee waardoor het beluisteren van eerlijke en ongecomprimeerde akoestische sessies tot een grotere auditieve belevenis werd. Bij het omschakelbare filter had de stand `Normal` tot nu toe de voorkeur gehad. NAD raadt deze stand aan voor `standaard` CD`s of schijven met MP3/WMA resolutie. Voor opnames/masters met een hogere bit-rate wordt de tweede stand, met een "gentle high-pass filter" (aldus de fabrikant) aanbevolen. De benaming van die tweede filterstand -`Slow`- zal voor veel gebruikers onduidelijk en verwarrend zijn. NAD doelt overigens op een steile (Normal) en flauwe (Slow) helling voor de hoogfrequentafval.

MERK

EDITORS' CHOICE