REVIEWNAD

Inside look

Kilian Bakker | 12 februari 2009 | Fotografie Kilian Bakker | NAD

De meer verfijnde en minimalistische styling -die overigens goed in de smaak viel bij ondergetekende- is slechts een cosmetische vooruitgang, de rechtgeaarde audiofiel wil natuurlijk meer dan dat. Het feit dat Bjorn Erik Edvardsen zijn initialen achter het typenummer heeft laten zetten spreekt echter boekdelen want deze Noorse klankkunstenaar heeft heel wat in zijn mars. Behalve de toepassing van hoogwaardige componenten op kritieke punten zoals polypropyleen condensatoren en metaalfilmweerstanden met een kleine tolerantie hebben de digitale en analoge trappen elk hun eigen geregelde voedingslijnen gekregen waardoor inter-circuit vervuilingen tot een minimum zijn teruggebracht, aldus de fabrikant.

Schijven worden  uitgelezen door een betrouwbaar Sanyo loopwerk (onder andere toegepast door CEC) wat is gevat in een Asatech lademechanisme. Achter het loopwerk bevindt zich een relatief groot uitgevallen Eaglerise ringkern trafo. Het meest opvallende aan het interieur is de vrij complexe servoprint.

NAD C545BEE CD-speler
(servopring; rechts van het loopwerk)

De hoofdprint is keurig van opzet (met 7 voedingsregulatoren) maar wel -zoals altijd bij NAD- van veel draadbrugjes voorzien. Blijkbaar verkiest NAD deze wat omslachtige oplossing boven een multilaags print. De C545BEE is voorzien van een Burr Brown 24 bit DAC en Burr Brown OPA234 op-amps in de uitgangstrap. De uitgangsimpedantie is een lage 300 Ohm waardoor de C545BEE minder gevoelig zou moeten zijn voor de ingangsimpedantie van een voorversterker of een bepaald type interconnect kabel. Daarnaast is de C545BEE van een instelbaar uitgangsfilter voorzien (waarover later meer). De coaxiale digitale uitgang heeft een buffer/isolatietrafo en het circuit is afgestemd op een exacte eigen impedantie van 75 Ohm. Niet gek voor een speler van dit prijsniveau. Het maakt de C545BEE zeer geschikt voor gebruik als loopwerk en dat betekent dat deze CD-speler kan meegroeien met de weergaveketen. In tegenstelling tot sommige oudere NAD spelers heeft de C545BEE geen moeite met CD-R of CD-RW schijven, ongeacht of ze in MP3 of in WMA zijn gecodeerd. 

MERK

EDITORS' CHOICE