REVIEW

Monarchy Audio SE-100 delux

René van Es | 02 juli 2002 |

Na dit voor mijzelf vastgesteld te hebben direct de cd Temptation van Holly Cole uit de kast getrokken met de roemruchte Trainsong. Een nummer dat de bas door de kamer kan laten zwalken. Zo niet in combinatie met de SE-100 delux. Het laag is in een dubbele houtgreep genomen en kan niet meer weg (in superlatieven dan). Het geluid van de seinpalen blijft schitterend los in de ruimte met een evenredige onderlinge afstand en gaat evenmin zwalken. Dat zelfde is waar te nemen bij de veelvuldig gedraaide cd Into The Labyrinth van Dead Can Dance. De stem van Lisa Gerrard staat strak in het midden en los van alle andere instrumenten. Zelfs als even later de diepe trom achter haar mee gaat doen blijft het beeld overeind en zijn alle details van de percussie-instrumenten nog waar te nemen.

Wat heel lekker klinkt op de Monarchy Audio set is de “lounge” cd Tourist van St. Germain, uitgebracht op het Blue Note label. Een muzieksoort die je niet snel bij dit label verwacht, maar het klinkt oooh zo lekker. Een krachtige, diepe, lage, trendy “bassloop” doorspekt met percussie en dit alles begeleidt een trompet en sax. Omdat ik nog tijdelijk in het bezit was van de twee kleinere Monarchy Audio’s, de SM-70’s, heb ik deze eveneens aan de Avalons gehangen. Ik heb met de monoblokken namelijk al heel goede ervaringen opgedaan via de Magnepan MG 12. Avalons zijn kennelijk moeilijker aan te sturen dan Magnepan`s en dat is zeker met de kleinere Monarchy Audio’s merkbaar. De kracht en autoriteit zijn beduidend minder met de SM-70’s. Niet zo verwonderlijk gezien de filosofie die achter dit type versterkers steekt. Wat wel een sterk punt van de SM-70 is, is dat het een kei is in het weergeven van de emotie die achter de muziek schuilt. Gevoelige stemmen vooral van de dames, evenals percussie wordt zeer fraai weergegeven. Niet voor niets heeft René jarenlang met veel plezier naar de SM-70’s geluisterd en ik kan hem geen ongelijk geven.

Concluderend

Net als René vind ik het een verrijking voor de Nederlandse audiomarkt dat er weer een importeur is gevonden die zich over het merk Monarchy Audio heeft ontfermd. Evenals zovele zeer goede producten stammen ze uit het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dit keer zonder het zo vaak inbegrepen astronomisch hoge prijskaartje. Gelijk aan de Magnepan MG 12 zijn deze Monarchy Audio SE-100 delux versterkers een instap in de wereld van “High-End”. Wil men nog hoger op de “High-End” ladder klimmen dan zult u echt heel diep in de buidel moeten gaan tasten. De combinatie Monarchy Audio eindversterkers / Audio Research voorversterker / Avalon luidsprekers is er één die z’n weerga niet kent. In staat tot het geven van een diep, doortekenend en krachtig laag, waarop aansluitend een mooi open middengebied. Het mid-hoog en hoog zou de SE-100 delux van zijn kleinere broertje de SM-70 moeten hebben. Niet dat het niet op niveau van de prijsklasse is, maar de SM-70 is hier extreem goed in. Dat valt je gewoon op.

Rene van Es en Philip van Deijk

Prijs
Een set Monarchy Audio SE-100 delux kost naar verwachting 3600 euro per paar

Gebruikte apparatuur:
Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie
Monarchy Audio M22B dac
Audio Alchemy DDE 32+ jitter reductie/upsampling
Audio Research CA-50 geïntegreerde buizen versterker
Audio Research LS 22 buizen voorversterker
Monarchy Audio SE-100 delux mono-eindversterkers
Monarchy Audio SM-70 bridged mono-eindversterkers
Avalon Avatar speakers
Magnepan MG 12 speakers
Interlinks: Monster/MIT/Gotham
LS-kabels: MIT /Supra 2 x 4 mm2 Classic
Accessoires: Creaktiv audio meubel, Lapp en rubber netsnoeren


EDITORS' CHOICE