REVIEWNBS Cables

Verliefd en verloren door NBS Cables

Philip van Deijk | 16 januari 2002 | NBS Cables

Onder het draaien van de cd “Antiphone Blues”, voor wie de cd niet kent het is een opname van een saxofoon en een kerkorgel bespeelt in een kerk in Zweden, moest ik terug denken aan de VAD Show 2001. Daar is een demonstratie gegeven van het 2+2+2 systeem. In het kort twee luidsprekers achter, twee voor en twee luidsprekers volgens een bepaalde berekening boven de voorspeakers. Dabringhaus`, de ontwerper van het systeem claimt dat er niet of minimaal in de hoogte weergegeven kan worden met de huidige systemen en daarom zijn twee luidsprekers richting plafond noodzakelijk. Na de demonstratie wist ik niet of ik (en onze partners, geachte muziekliefhebbers) nu zo blij met dat systeem moeten zijn, het klonk her en der behoorlijk onnatuurlijk. Terwijl ik bovenstaande opname op mijn set speelde schoot ik in de lach. Wat in de demonstratie met twee (voor in een woonkamer afzichtelijke en onplaatsbare) luidsprekers erbij werd weergegeven, kreeg ik thuis met slechts de normale stereo opstelling. Het orgel ging namelijk letterlijk de hoogte in. Een herinnering uit mijn kindertijd kwam boven. Ooit stond ik als kind voor een kerkorgel waarop op dat moment mijn oom speelde en ik keek vol bewondering naar boven keek omdat uit die “fluitjes” muziek kwam.

Duke Ellington Maar goed terug op aarde en bij de les blijven, NBS kabels geven de muziek weer zoals het opgenomen is. Die eigenschap beluisterde ik opnieuw bij de sampler van Reference Recording. Ook hier worden de stemmen en instrumenten van het Turtle Creek Chorale in hoogte verschillend weergeven. Oké, toegegeven niet zo extreem (onnatuurlijk) hoog als bij het 2+2+2 systeem, maar alles bij elkaar wel veel realistischer. Hele regimenten cd’s zijn gedraaid toen het gevoel mij steeds meer beklemde dat ik ook een keer afscheid zou moeten nemen van de NBS set. Daarom heb ik heel stiekem iedere keer een kabel vervangen om zo uiteindelijk weer bij mijn eigen setopstelling uit te komen. Als laatste heb ik het netsnoer van mijn dac vervangen. En zelfs hierbij was de overgang naar het standaard netsnoer goed te horen. De strakheid in het laag verdween, de “push” en de autoriteit die met de NBS kabel te horen was, was ver te zoeken. Evenals de rust, openheid en het gemak waarmee de muziek eerder werd weergegeven, dat had ik niet meer. De wonderschone dames(stemmen) van Cassandra, Patricia, Alanis, Kari, Tori en Diana zag ik met lede ogen beetje bij beetje verdwijnen. Ook de sax van Coleman, de piano van Duke en Oscar, net als de trompet van Miles trokken zich enigszins terug en klonken verstopter. Met andere woorden, het was de laatste paar dagen een vorm van afkicken en slikken.


Conclusie

Is er dan geen enkel negatief punt hoor ik u in gedachten zeggen? Ik kan het in eerste instantie niet vinden, je wordt er gewoon zeer hebberig van. Ik wilde de kabels eigenlijk niet meer kwijt. Maar helaas, Hans van Put de importeur, kent geen medelijden en kwam ze even vrolijk weer halen als hij ze gebracht had. Sterke punten zijn dat de kabels alles in de opname laten horen zoals die gemaakt is. Je hoort eveneens feilloos de kwaliteiten (of fouten) van de aangesloten apparatuur. Het beste resultaat bereikte ik met een volledige NBS-bekabeling. Wordt hiervoor de serie IV gebruikt, dan valt de financiële schade nog wel mee. Je krijgt er zoveel moois voor terug. De kabels laten je niet alleen de muziek in z’n totaliteit horen maar gaan zelfs nog een stapje verder. Het begint al bij de aanzet van een stem of instrument is, die aanzet begint veel eerder dan met de standaardsnoeren. Idem bij het uitsterven, het instrument blijf je langduriger waarnemen en het blijft daarbij strak op z’n plaats staan. Wie piano speelt weet dat het moment dat de hamer de snaar raakt bepalend is voor een deel van de klank. Idem het tokkelen op een snaarinstrument. Alles bij elkaar geeft NBS bekabeling stemmen en de aanslagen van een instrumenten veel meer cachet. De plaatsing en de ruimte om een instrument maken de weergave van muziek daarna af.

Bekijk het upgrade pad eens vanuit een ander perspectief. Je wilt een apparaat vervangen door een beter en je wilt/kunt daar geen tienduizenden euro’s voor neertellen. Dan is om te beginnen het vervangen van een netsnoer door een NBS al een goed alternatief. Zo’n netsnoer is goedkoper dan een nieuw apparaat aanschaffen en het tilt je huidige apparaat naar een beduidend hoger niveau. Plus het feit dat als je later toch besluit een nieuw apparaat te kopen, dat weer aangesloten kan worden met de NBS. Pure winst. Ik ben verliefd en verloren.

Gebruikte apparatuur
Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie
Monarchy Audio M22B dac
Audio Alchemy DDE 32+ jitter reductie/upsampling
Audio Research CA-50 geïntegreerde buizen versterker
Plinius 8100 geïntegreerde versterker
Plinius CD-LAD voorversterker
Plinius SA-50 eindversterker
Avalon Avatar speakers
Interlinks: Monster/MIT, NBS Monitor Series
LS-kabels: MIT, NBS Monitor Series
Accessoires: Standesign audio meubel
Netsnoeren: NBS Monitor III en Monitor IV Series






EDITORS' CHOICE