REVIEWNBS Cables

Verliefd en verloren door NBS Cables

Philip van Deijk | 16 januari 2002 | NBS Cables

Aan het begin van het prijsspectrum zit de Dragon/Fly, een netkabel die 280,- euro moet opbrengen. Een instapmodel waar dealers zeer enthousiast over spreken. De echte Monitor serie loopt op tot de Top Of The Line Monitor-0 serie. Dan betaal je voor een interconnect met een lengte van 1.2 meter per paar 10.000,- euro en moet voor de netkabel met een lengte van 1.8 meter ook nog 5.000,- euro uitgeteld worden, voorwaar geen kinderachtige bedragen.
Ik ga proberen u uit te leggen waarom deze kabels relatief veel geld kosten, al blijft dat een indicatie en mijn beleving. Met die uitleg in het achterhoofd lijken de prijzen zelfs mee te vallen.

De naam van het merk Nothing But Signal staat tevens voor de filosofie van deze kabelfabrikant, namelijk het volledig leveren van de volle resolutie van een systeem. Of met andere woorden, de opname laten zoals die is. De kabels van NBS voegen niets aan het signaal toe en laten ook niets van het signaal weg. Deze woorden zijn afkomstig van de ontwerper en eigenaar Walter Fields. De man heeft een elektrotechnische achtergrond en gebruikt zijn kennis en ervaring op het gebied van audiokabels om te experimenteren met verschillende vlechtwerken, verschillende benaderingen voor afscherming en aarding van de kabels. Langzaam maar zeker is zo de huidige reeks kabels ontstaan.

Eén van de voornaamste redenen waarom deze kabels zo goed klinken (ofwel niets toevoegen), is dat er bijzonder veel aandacht aan de afscherming is besteed. Deze afscherming is bedoeld om Elektromagnetische Interferentie (EMI) en Radio Frequentie Interferentie (RFI) zoveel mogelijk buiten de kabel te houden. Door velen wordt geloofd en beweerd dat EMI problemen niet hoorbaar zijn, omdat deze frequenties buiten ons gehoorgebied zouden liggen. Dit bestrijdt NBS, want ondanks dat deze EMI niet als zodanig hoorbaar is, tast het wel de harmonische structuur van de audiofrequenties aan. En dus het signaal. Daar probeert Walter Fields in te grijpen. Voor NBS is door hem een speciale schakeling ontwikkeld onder de naam Passief Frequentie Inductie Netwerk. Dit netwerk is een vlechtwerk van zilver en zorgt voor de afscherming tegen EMI en RFI invloeden. Zelfs de RCA connectors van de Monitor serie zijn ontwikkeld om de EMI en RFI buiten te houden. De connectors zijn daarom voorzien van een speciale verchroomde huls die de vergulde berylliumkoperen geleiders moeten beschermen tegen Interferenties. Met andere woorden, uw kabels zijn niet langer antennes voor GSM, radio, televisie en andere straling.

Nu we het toch over materialen hebben die voor de NBS kabels gebruikt worden, elk materiaal is zo puur en zuiver mogelijk gemaakt. De kern van de kabels bestaat uit massief koperdraad, voor de afscherming en soldeerwerk zorgt zilver en dan wordt er nog rodhium (witgoud), goud en chroom gebruikt voor connectoren. Bovendien hebben we het ook over forse hoeveelheden van deze kostbare metalen. Voor de topkabel bijvoorbeeld wordt voor een enkele kabel van 1.2 meter lengte een vlechtwerk, voor de afscherming, van 14.4 meter gevlochten. Daarbij geldt voor interlinks dat een kortere kabel volgens een andere procedure is gevlochten dan een langere interlink. En de kabels zijn door mensenhanden gevlochten. Dat kan helaas niet anders, na vele testen heeft NBS zich erbij neergelegd dat door mensenhanden bewerkte kabels superieur zijn aan machinaal vlechtwerk. Een machine is niet in staat het patroon te volgen. Omdat NBS zo sterk in de kwaliteit van eigen vakmanschap gelooft heeft de eerste eigenaar van elke kabel recht op een levenslange garantie. Gaat er bijvoorbeeld onverhoopt een connector kapot, dan volgt reparatie zonder kosten. Alles bij elkaar opgeteld verklaart het bovenstaande deels waarom aan deze kabels een hoger prijskaartje hangt dan aan een gemiddelde kabel. Ook niet alledaags is dat de plus (+) en de min (-) van de luidsprekerkabel ieder een eigen kabel zijn. Je hebt dus twee losse kabels nodig voor één enkele luidspreker.


EDITORS' CHOICE