REVIEWAVM

Conclusie

AVM levert al decennia producten van grote klasse. Of we nu luisteren naar de instappers of naar de Ovation topmodellen van het merk, alles klinkt transparant, neutraal, dynamisch en zeer muzikaal. Dit geldt ook voor de AVM A30. De vormfactor oogt oerdegelijk en heeft, ondanks de strakke en tijdloze lijnen een zekere aantrekkingskracht op ons. AVM producten blinken in het algemeen uit in eenvoud en intuïtieve werking. Dit geldt eveneens voor de A30.

 AVM A30: betaalbaar niveau

Om de prijs op een betaalbaar niveau te houden heeft de fabrikant concessies gedaan aan de behuizingen van de 30-serie. In plaats van dikke geborstelde aluminium panelen heeft AVM gekozen voor een voordeligere optie: gebogen plaatstaal. Heel eerlijk? We hebben er tijdens de testperiode geen moment bij stil gestaan. Het OLED display is ook een slag kleiner dan dat bij de duurdere AVM producten, maar deze is functioneel en ook op grotere afstanden nog prima af te lezen.

Ondanks de uiterlijke bezuinigingen heeft AVM niet op de interne techniek bezuinigd. Klasse AB heeft door de ruststroominstelling veelal een klein en onschuldig ruisje. Wanneer we het oor tegen de tweeters drukken horen we nauwelijks ruis of schakelklikjes tijdens de bediening van de A30. Heel eerlijk gezegd moeten we concluderen dat we geen imperfecties kunnen vinden; even zijn we zelfs in de veronderstelling naar de stilte van een klasse D versterker te luisteren. Dit is echt heel goed.

AVM A30: investeren

De DAC is bovendien van hoge kwaliteit en de implementatie ervan is goed. Nee, de A30 ondersteunt geen DSD, maar who cares? Zelfs wij horen niet zo heel veel kwaliteitsverschil tussen DSD en conventionele 24/192 highres bestanden. En hoeveel aanbod is er nu in DSD? Inderdaad. Maar sssst! Niet verder vertellen dat wij dit hebben gezegd; we zullen het in elk geval nooit hardop toegeven.

Wanneer u besluit te investeren in een set goede interlinks, speakerbekabeling en stroomvoorziening, dan zal de AVM A30 op een nog hoger niveau presteren. Met name het vervangen van de meegeleverde netspanningskabel levert direct een hoorbare verbetering op. Het hele geluidsbeeld wordt veel meer 3D en de laagweergave klinkt beter gecontroleerd.

AVM A30: conclusie

De nieuwe AVM A30 is het perfecte eerbetoon aan de uit 1999 stammende AVM Evolution A2 en gelukkig voor ons heeft AVM ervoor gekozen om de productieaantallen van de 30-serie toch niet te limiteren.

De geluidskwaliteit en de bouwwijze van deze A30 zijn van exceptioneel hoog niveau in deze prijsklasse en we vrezen dat AVM de A30 eigenlijk een beetje te goed heeft gemaakt. We zijn bang dat dit ten koste gaat van de huidige instapmodellen van AVM. Wij vinden deze A30 op het gebied van klankeigenschappen namelijk zelfs beter in balans dan de duurdere Evolution A3.2 en dat geeft te denken.

Natuurlijk zijn er high-end versterkers die op alle vlakken een fractie beter zullen presteren, maar die koop je niet voor een adviesverkoopprijs van 2.499 Euro. Ja, u leest het goed: vierentwintighonderdnegenennegentig Euro voor een zeer compleet uitgevoerde geïntegreerde versterker met XLR en een perfect klinkende interne DAC! En alleen al hierom is de AVM A30 een absolute aanrader van de redactie.


EDITORS' CHOICE