ARTIKEL

Pagina 4


Ruud Jonker | 22 februari 2017 | Fotografie Fabrikant

Conclusie

Vanzelfsprekend dient de eerder gestelde vraag beantwoord te worden of de TechDAS Airforce III deel uitmaakt van de categorie ‘onzinproducten’ of een onderscheidend product is met een te rechtvaardigen prijs/kwaliteitsverhouding. Wel, de AF3 is een voorbeeld van werkelijk sublieme engineering en constructie. Het is niet noodzakelijkerwijs een draaitafel die vernieuwend is. De al bestaande technieken zijn op de Japanse manier geperfectioneerd.

Over de looks kun je van mening verschillen, maar deze draaitafel is absoluut niet gebouwd met de bedoeling om een eyecatcher te zijn. ‘Form follows function’ is hier duidelijk de insteek. Als consument betaal je dus geen premium voor goud, zilver, diamant, vormgeving en twintig laklagen die aangebracht zijn bij volle maan. Een collega uit de UK is daar duidelijk in. ‘Als innovatie plaatsmaakt voor marketing, dan is de weg naar de hel ingezet’. In audioland wordt momenteel vooral gestuurd op ‘beleving’ en vormgeving. Er zijn zelfs dealers die een klant direct het emotiedomein injagen, want dan is er minder oor en oog voor de tekortkomingen van de apparatuur.

Het is beter om bij je volle rationaliteit te kiezen en te kopen. Thuis mag je dan onderdompelen in de emotie die muziek teweegbrengt. Met betrekking tot de geluidsmatige prestaties is deze AF3/Graham extreem afwezig. Het is op een overtuigende manier een niet-hifi product. Er is alleen maar een directe connectie met de musici. Zo dicht mogelijk bij de mastertape. Is dat niet waar het uiteindelijk allemaal om gaat? Waar je het allemaal voor doet als je een set opbouwt? Aan de AF3/Graham Elite hangt dan best een prijskaartje. Maar voor een echte muziekliefhebber met een bescheiden collectie van 30.000 platen is dat bereikbaar. Er zijn hier veel draaitafels op bezoek geweest die aanzienlijk duurder zijn, dit niveau absoluut niet halen en waar je je na enkele dagen aan ergert omdat ‘t het net weer niet helemaal is. Dus uiteindelijk een uitermate serieus product, waarbij ook de Graham Elite uitzonderlijk goed presteert. Deze draaitafel is ontworpen vanuit echte betrokkenheid met muziek. Een niveau van perfectie dat eigenlijk inherent is aan de Japanse visie op high-end weergave.

Prijs

TechDAS Airforce III: € 29.000

EDITORS' CHOICE