NIEUWS

Channel materiaal op analoge tape?

Ruud Jonker | 11 november 2015

“Nee, ik ben toen begonnen met PCM. De eerste 150 opnamen zijn gewoon in PCM. In 2001 kwam de eerste DSD-opname uit.”

USB-interface als blijvertje?
“Ja, het werkt. Het is zo’n beetje standaard geworden. Straks, als het direct de server ingaat, is die interface niet meer nodig. Philips en Sony zijn al lang uit de verdere ontwikkeling van DSD gestapt. Laatst belde ik Sony Music in Duitsland over een opname die ik in voor hen in DSD had gemaakt, maar ze waren niet geïnteresseerd.”

Artiesten en DSD?
“Artiesten en audiosystemen vormen een moeizame combinatie. Ze komen luisteren en vinden het geweldig, maar ze spelen en horen zo veel dat het terugluisteren in 1 bit minder interessant is. Laatst was ik ergens en sprak ik een Nederlandse recensent. Hij riep: ik kon niet luisteren want mijn computer is kapot. Tja, doe ik mijn best met fraaie DSD-multichannel opnamen en dan is zijn computer defect? Aan de andere kant als het een goede opname is, kun je dat ook horen op een computer. Misschien zit er een goede geluidskaart in. Hoe dan ook, wie ben ik om te zeggen hoe je moet afluisteren? De jeugd zit met die rotoortjes in en luistert naar zwaar gecomprimeerde muziek. Prima als dat hen luisterplezier bezorgt! Maar ze weten niet wat ze missen. Mijn passie voor goede opnames is groot en ik hoop dat iedereen zo muziek gaat beleven.”

Hoe loopt de site?
“Er zijn altijd wel wat technische issues, we hebben het vanaf scratch helemaal zelf gebouwd. Alle labels hebben alle ruimte om hun product te promoten. Ze kunnen via de achterkant zelf de site op. Dat kan met geen enkele site. We hebben nu meer dan 30 labels op Native DSD, wat betekent dat wij momenteel met 550+ DSD albums de grootste DSD catalogus ter wereld hebben. Tegenwoordig zijn er veel producers die bijvoorbeeld met de Horus opnemen, wat een goede promotie is voor het DSD formaat. Op NativeDSD.com staat bij elk album technische informatie over de DSD opname vermeld. En op het Native DSD Youtube kanaal zijn filmpjes te zien waarop luisteraars hun DSD passie delen. Iedere week wordt er meer muziek, educatie en hardware toegevoegd aan de site. Zo bouwen we aan een DSD-community.”

Files uitwisselen?
“Dat gebeurt gewoon. Dat kun je niet tegenhouden. We anticiperen op het respect van de consument voor de artiest. Als iedereen de bestanden illegaal gaat delen met elkaar, is het binnenkort gewoon voorbij met al die sites. Streaming zou dat op kunnen lossen, maar er zullen altijd consumenten blijven die de files willen bezitten.’

Verdienmodel?
“Een percentage van de verkoop. De opbrengst steken we in ontwikkeling en onderhoud. We hebben dus content nodig om uit de kosten te komen. Gelukkig zijn we nu begonnen met het toevoegen van de gehele Pentatone catalogus, meer muziek betekent meer downloads. Bovendien gaan we samenwerken met hardware partners. Wij bevelen de beste kwaliteit DAC’s, koptelefoons en portable players aan op onze site en die bedrijven zorgen er weer voor dat hun klanten naar ons toekomen voor de muziek! En dat allemaal to preserve, distribute and broaden the art of native DSD recordings!”

Native DSD Music, www.nativedsd.com


EDITORS' CHOICE