NIEUWS

DSD single, double en quad?

Ruud Jonker | 11 november 2015

“Dat is de volgende discussie. Vijftig procent van de DSD-downloads komt uit Amerika. Vooral de quad DSD downloads zijn heel hot daar. Belangrijk is de komst van de nieuwe converters van Merging (Merging Technologies). De chip registreert op 256fs. Intern kun je dan schakelen naar 128, 64 of DXD, maar de snelheid is dus al 256fs. De ruis wordt geoctaveerd, klinkt hoger en is daarmee makkelijker om weg te filteren. Normaal gebruik ik alleen de converter van Grimm, maar een paar maanden geleden hebben we bij een opname in Budapest naast DSD 64fs (Grimm) ook in DSD 256fs (Horus) opgenomen. Er zitten praktische voordelen aan de Horus - er zit a/d en d/a in, je hoeft dus niet rond te slepen met meerdere kastjes en dat betekent weer dat er minder kabels mee hoeven. Er staat inmiddels een track op de website in beide versies op ‘members.nativedsd.com’. De luisteraars mogen dan uitmaken welke converter er mooier klinkt! Hoe meer bits hoe beter? Wat mij betreft is het net zoals met foto’s of film; er is een grens, want beeld en geluid kunnen er ook klinisch van gaan uitzien en klinken. De Grimm is zo muzikaal, maar het registreert geen 128fs en 256fs. Toch zal het voorlopig mijn ultieme voorkeur blijven houden voor de registratie en beleving van muziek. Net als de van den Hul 3T kabel waar ik zeer aan gehecht ben en geen afstand van kan nemen.”

Nou hebben jullie nog mooie cd’s.
“De CD is nog steeds een belangrijk promotiemiddel voor de artiest zelf. Het is een visitekaartje. In Engeland, Japan en Korea worden CD’s goed verkocht. Het wordt wel minder en verkoop van downloads vangt dat nog niet helemaal op, maar er is wel meer marge. Bij Spotify moet je, bij benadering en afhankelijk van de artiest, 50.000 streams hebben om dezelfde omzet te hebben als bij de verkoop van één CD. Daarom ben ik een jaar geleden gestopt met Spotify, zeker voor alle nieuwe releases. Het is goed voor de promotie van de artiest, maar als label ben je snel verdwenen. Ik kies liever andere manieren voor promotie. Mag de consument alsjeblieft blijven betalen voor de kwaliteit die artiesten en platenmaatschappijen leveren? Dus, voor Channel blijft de (SA)CD belangrijk, juist omdat het een promotiemiddel voor onze artiesten is. Vaak maak ik daarom een limited edition.”

Multichannel downloads?
“Op Native DSD is alles in stereo en meestal ook multichannel beschikbaar. Een quad DSD multichannel album is zo’n groot bestand dat we het niet op de site zetten. Als je het wilt hebben dan sturen we een memorystick. Normaal stereo (64) is 3 Gbyte. Multichannel is 7 Gbyte.
Native DSD heeft ook een combi-aanbod, wat betekent dat je de stereo en multichannel versie voor een speciale prijs kunt kopen. In de toekomst krijgen we ook streaming in DSD, maar dan moet je wel in een stad met een goede glasvezelkabel zitten. Die downloads nemen wel sterk toe en de browsers zijn in staat om dat allemaal binnen te halen. Wat wij moeten doen is het afspelen gebruiksvriendelijk maken. Het moet zo zijn dat je het hele computergebeuren kunt bypassen. Bovendien moet het voor iedereen te doen zijn. Dat gaat ook wel gebeuren, maar we zitten in een overbruggingsperiode. Het moet eenvoudiger worden. Met één druk op de knop moet het straks automatisch op je NAS komen.”

Thuis multichannel bestanden afspelen?
“Met de exaSound d/a converter (zie de Native DSD-site), is het inderdaad mogelijk multichannel bestanden thuis af te spelen. Dit is maar een klein kastje. De e28 is zeer betaalbaar en kan zelfs achtkanaals afspelen. Er komen meer multichannel DAC’s. Het zou ook mooi zijn als iemand een echte multichannel hoofdtelefoon kan ontwikkelen. Niet met van die simpele foefjes, zoals uit fase zetten, maar een systeem waar je geen hoofdpijn van krijgt. Dan zal multichannel veel sneller de weg vinden naar de consument.”

Vijf luidsprekers graag…
“Ach, er is nu een hele beurs alleen over hoofdtelefoons. Maar, nogmaals het gaat over muziek. Mensen willen gewoon muziek horen, bijvoorbeeld tijdens het koken, het werk. Hoeveel mensen gaan voor de luidsprekers zitten? Echt ‘actief’ zitten…? Het mooie van multichannel is dat je niet in de hotspot hoeft te zitten om de ruimtelijkheid en de emotie te ervaren. Vijf enorme luidsprekers in de woonkamer is niet voor iedereen even prettig. Je moet een tussenweg vinden.”

Veel belangrijk materiaal is in PCM.
“Ja, maar er zijn honderden sites voor PCM. Wij willen de oude analoge opnames opnieuw direct naar DSD omzetten en samen met de opnames die daadwerkelijk in DSD zijn gemaakt, aanbieden. Bij ons kun je dus terecht voor alles dat met DSD te maken heeft. Als je momenteel ziet hoeveel DSD-DAC’s er al in de markt zijn, ongelofelijk! Van simpele USB-converters tot aan een onbetaalbare DCS. Met name het Poolse bedrijf Lampizator is erg goed.” 


EDITORS' CHOICE