ARTIKELYamaha

MusicCast en muziekformaten

MusicCast ondersteunt aardig wat muziekformaten, zagen we bij de aankondiging. Hoe belangrijk is dat eigenlijk?
Er is nog een aspect aan dat “niet nadenken, gewoon gebruiken”. De situatie is dat veel mensen tegenwoordig allerlei muziekbestanden hebben, her en der opgeslagen. Bij de meeste multiroom-systemen kan het daarom wel eens gebeuren dat ze muziek selecteren en er niets gebeurt. Je krijgt geen feedback en je weet niet wat het probleem is. Misschien is net dat ene liedje een high-res bestand aan 192 KHz en wordt dat niet ondersteund door het systeem bijvoorbeeld. Bij ons maakt dat allemaal niet uit. Als je bijvoorbeeld een DSD-bestand kiest en wil streamen naar een WiFi-speaker die het DSD-formaat niet kent, dan zal de app dat weten en in realtime het DSD-bestand laten omzetten naar PCM.Hoeveel zones kan je aansturen via MusicCast?
Op dit moment, afhankelijk van welk apparatuur je hebt staan, is het 10 plus 4. Maar dat is op dit punt, want we willen eerst zorgen dat we overal een hoge kwaliteit kunnen leveren. Dat is dan streaming met WAV, mp3 en dergelijke. DSD kunnen we niet naar tien kamers tegelijkertijd, dat is te zwaar. Enkel de hoofdkamer hoort dan DSD, de andere kamers ontvangen lossless FLAC-kwaliteit. Als het over 192 KHz/24-bit FLAC gaat, dan kan het wel naar tien kamers gestreamd worden. Maar dat zal WiFi zwaar belasten. En denk er aan dat de meeste van onze AV-receivers ingebouwde zones hebben via extra speakerterminals. En ook die extra zones kan je via MusicCast  bedienen. Vandaar dat we zeggen 10 plus 4. Die vier verwijst naar vier extra zones via een AV-receiver.

Ons doel is natuurlijk het best klinkende systeem op de markt zijn, en ondersteuning voor hi-res hoort gewoon daarbij. Op dit moment zeggen we ‘tien kamers’, en dat zou ruim voldoende moeten zijn voor de meeste woningen. We gaan wachten tot december, januari om het systeem verder te openen. We willen van de eerste gebruikers wat feedback krijgen over hoeveel kamers er typisch zijn en welke kwaliteit er gestreamd wordt. Het is voor ons zeer belangrijk dat we een stabiel systeem hebben, iets dat bij andere merken een probleem kan zijn. We beginnen met tien, en we zien wel!

MERK

EDITORS' CHOICE